Wednesday, 28 August 2013

Bersama Tun Dr Mahathir, Pemimpin Kesayangan Rakyat Malaysia

Salam korang...

Aku baru jer masuk office hari nie...

Pagi tadi aku telah mendapat peluang untuk bersama-sama pemimpin kesayangan semua Tun Dr Mahathir.

Walaupun aku hadir sebagai delegate dari Royal Institution of Surveyor Malaysia, RISM (Building Surveyor Division), tapi aku tetap berasa bangga kerana buat pertama kali dalam hidup aku dapat bersua dan duduk bersama Tun Dr Mahathir.

Rombongan kami seramai 10 orang, memberi peluang untuk aku bercakap sendiri secara terus dengan Tun.

Wow!!! Bagi aku ini adalah peluang dan pengalaman yang amat berharga.

Walaupun Tun sudah berusia 85 tahun, namun he is very sharp person.

Aku sebut jer nama aku sekali terus sepanjang perbualan beliau ingat nama aku.

Wahhh...bangga plak rasa dalam diri ini.

Aper pon aku mohon kepada semua reader rumahbatamerah untuk mendoakan agar Tun Dr Mahathir terus diberikan kesihatan oleh Allah S.W.T.

Tidak dinafikan dari riak fizikal beliau nampak keuzuran yang sedang beliau alami...

Terserlah kegembiraan aku berjumpa pemimpin yang disegani

Delegates bersama Tun Dr Mahathir
Penyampaian cenderahati kepada Tun oleh Chairman RISM, BS Division
 

Orange Cake


Salam korang...

Aku baru jer menyiapkan orange cake untuk En Hubby bawak ke jamuan raya office die...

Actually dah few times gak la aku buat orange cake nie sampai aku pon dah lupa mane sumber asal recipe nie since bahan-bahan dan cara membuatnya sangat mudah.

Walaupun esok En Hubby tak dapat menyambut jamuan raya office die esok sebab tetibe diarahkan untuk keluar mesyuarat di luar...Aku tetap buatkan jugak orange cake untuk En Hubby dropkan ke office die esok since die dah janji nak bawak cake for the jamuan.

Orange Cake


Bahan-bahannya :

3/4 cawan butter, dibiarkan pada suhu bilik
1 cawan gula caster
3 biji telur
1 sudu teh vanilla extract
1 sudu teh garam
3 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh parutan kulit orange 
1 cawan perahssn jus orange

Cara membuatnya :

Pukul butter, gula caster dan vanilla extect sehingga kembang pada kelajuan sederhana.
Masukkan garam dan parutan kulit limau.
Masukkan telur sebiji demi sebiji berselang seli dengan tepung dan jus orange.
Kemudian bakar adunan tadi ke dalam oven yang telah dipanaskan selama 40 hingga 45 minit.
Apabila cake telah masak dan sejuk bolehlah ditabur dengan gula icing ataupun juga boleh di tuang dengan glaze icing sugar.


Senang kan?!?!?!....Alhamdulillah so far cake nie masih lagi menjadi kegemaran En Hubby.

So selamat mencuba!!!!

Monday, 26 August 2013

Makan-makan Hujugn Minggu

Salam korang...

Camner weekend korang semalam???

Hope semua baik-baik belaka....

Bagi aku kat rumahbatamerah plak semalam ade la buat makan-makan siket jemput keluarga mertua, family friends, cousins En Hubby and jiran depan rumah.

Since menu yang dirancang pon simple jer mengenangkan mak buyung yang mudah keletihan dan kekurangan man-power maka semua preparation untuk makan-makan semalam kami sediakan dalam tempoh 4 jam in total...

Hebat tak kami??? Keluar rumah pergi pasaraya Giant pukul 12.30 tengah hari. Makan dulu kat Pak Li baru gerak beli bahan-bahan masakan....

Then singgah Jaya Grocer dan sampai rumah jam 2.30 petang.

Janji MIL pukul 4.30petang... So aku bersilat masak sorang-sorang kat dapur while En Hubby and the boys bersilap mengemas and menyediakan tempat BBQ.

Lucky menu yang aku pilih semalam adalah laksa sarawak mengenangkan pes laksa sarawak yang officemate aku bagi balik cuti raya haritue ade...

Maka takde la renyah mana kerja aku..meaning tak perlu nak menumis bagai laaaa...semua main potong-potong dan rebus-rebus jer...

About 4.30 MIL and jemputan pon sampai...perghhhh...nasib laksa sarawak dah masak...and aku terlupa nak buat the sambal belacan since belacan takde pon kat rumah...

Maka aku jemput dulu tetamu makan the laksa while aku kat dapur mengadun orange cake plak...

En Hubby kat luar the fire-up the BBQ pit... and luckily SIL ade bantu En Hubby ber BBQ.

To me & En Hubby makan-makan semalam consider berjaya gak la bila semua makanan almost finish dan tak banyak pembaziran berlaku...

Okla tuekan.... last tetamu kami adalah jiran depan rumah yang balik almost pukul 10 malam...

Perghhh...sambung mengemas dan mencuci pukul 11 malam Little Princess Hannah dah start menangis sebab mommy die buat tak tau jer kat die seharian....

So nak tak nak pukul 11 malam aku dan En Hubby telah di kerah oleh cik Hannah naik ke bilik...

Hannah selamat tido, mommy daddy yang tak bley tido sebab keletihan yang amat...

Pinggang aku usah cakap lagi laaaa...memang mengerang kesakitan malam tadi sampai ingat nak MC arinie...

Tapi mengenangkan ade program yang telah dirancang dipejabat yang tak boleh aku elakkan lagi maka aku menguatkan gak diri datang office hari ni...

Bayangkan harini aku meeting pagi sampai ke petang... perghhh....

Letih pon letih jugak tapi aku dan En Hubby berpuas hati dengan hasil air tangan kami semalam.

Mungkin terlalu banyak kelemahan yang boleh diperbaiki tapi bagi aku dengan En Hubby semalam yang penting kami dapat membuatkan semua tetamu tersenyum kekenyangan... satu nikmat buat kami tuan rumah... Alhamdulillah....

Since aku cakap awal tadi aku dan En Hubby bersilat semalam maka memang confirm la takde sekeping gambar pon kami snap....

Boringnyer blog aku sekarangkan dah sangat kurang gambarnyerrr....

InsyaAllah lepas nie aku kene tanam tekad untuk lebih rajin snap picture ok...

Okla korang aku nak kene gerak pick-up En Hubby and kids nie...

Until then....bubye semua....
 

Friday, 23 August 2013

18 Weeks Pregnancy...

Salam korang...

Pejam celik dah 18 minggu aku pregnant.

Well perut aku pon sudah menampakkan sedikit kehadapan dan pergerakan baby H telah mula terasa...

So kalo sebelum cuti raya haritue masih lagi boleh cover yang diri sudah berbadan dua...sekarang orang dah start tegur bila bertembung...uhuhuhuhuhuhu

Last monday dah pegi monthly check-up and alhamdulillah baby H sihat...

Tapi check-up kali ni doktor tak print gambar hasil ultra-sound sebab agak kurang jelas...(nak buat camner perut aku tebal sangat).

Aper pon aku dapat la lihat degupan jantung baby H ok... then anggota badan baby H dah cantik terbentuk.

Position baby H plak masih songsang lagi tapi tak perlu nak risau sangat sebab time Little Princess Hannah pon camtue gak...dah hujung-hujung time nak bersalin alhamdulillah baby berpusing mengikut kedudukan yang sepatutnya...

Since En Hubby terlalu busy minggu nie maka check-up aritue aku pegi sesorang jer....

Seperti yang dijangkakan jantina baby H kali nie telah dapat dikenalpasti.

Well jangkaan awal En Hubby memang tepat!!!....

Baby H ok...while mommy die plak kureng ok sket sebab tekanan darah masih tinggi walaupun doktor dah increase dose ubat last month.

Bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini seperti baby kurang mendapat oxygen,mommy bleeding, etc...doktor increasekan lagi dosage ubat darah tinggi...

Aku pasrah jer la makan ubat darah tinggi 3 kali sehari sekarang ni demi untuk menjaga kesihatan diri dan baby H.

Kerja-kerja rumah plak skarang banyak dibantu oleh En Hubby especially bab-bab angkat bakul baju untuk dicuci dan angkat bakul baju yang telah dicuci....

Fuhhhh...lega banyak gak aku atas bantuan En Hubby tue.

Hamzah plak makin banyak memberi kerjasama dengan mendengar arahan aku & En Hubby dalam membantu membuat kerja rumah sket-sket...

Hadie aku rase mengalami syndrome nak dapat adik gak kot sebab lately die semakin manja dan kuat menangis dan merempan buat tak seteruk Hannah...

Hannah now pantang aku tersalah buat action sket die akan tantrum teruk giler...

Adoiii..kadang-kandang tue memang sampai senak gak perut nak handle Little Princess tue... Tapi nak buat macam mana sebab sekarang ni Hannah dicabar emosi dengan keadaan mommy tengah pregnant dan mommy tengah pujuk Hannah to wean off breastfeed.

Alhamdulillah penerimaan Hannah terhadap botol susu semakin baik...tapi tue laaa..die taknak formula milk at all... So now die minum UHT chocolate milk jer...

Tiada gambar yang dapat aku sharekan buat kali nie since camera tertinggal dalam kereta hanya gambaran baby pada usia kandungan 18 minggu jer yang aku copy dari En Google... 


  

Thursday, 22 August 2013

Kalimah Allah: Mahkamah menolak rayuan Gereja Roman Katolik

Alhamdulillah akhirnya....
Kesucian kalimah Allah terpelihara....


Oleh KHAIRULANUAR YAHAYA - Utusan Malaysia....

PUTRAJAYA 22 Ogos - Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini memutuskan untuk menolak permohonan Gereja Roman Katolik untuk membatalkan rayuan majlis agama Islam dan pihak lain berhubung kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam majalah mingguan Herald.

Keputusan berkenaan diputuskan oleh tiga panel hakim yang diketuai Datuk Wira Abu Samah Nordin mula yang bersidang pada pukul 9.30 pagi dan berhenti rehad pada pukul 12.55 tengah hari kemudian bersambung semula 3.30 petang.

Dengan keputusan itu bermakna prosiding rayuan penuh dijangka akan diadakan pada 10 September 2013 tidak akan dijalankan.

Kronologi pertikaian penggunaan kalimah Allah bermula pada pada 16 Februari 2009 apabila Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam memfailkan semakan kehakiman berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan gereja iaitu The Herald serta menamakan Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden.

Gereja itu menuntut, antara lain, satu deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri pada 7 Januari 2009 berhubung larangan penggunaan kalimah Allah dalam The Herald adalah tidak sah, dan kalimah Allah bukanlah eksklusif kepada agama Islam.

Majalah mingguan Katolik yang dicetak dalam empat bahasa, menggunakan kalimah Allah sebagai terjemahan untuk God bagi seksyen bahasa Malaysia namun kerajaan berhujah bahawa kalimah Allah hanya boleh digunakan secara eksklusif oleh orang Islam sahaja.

Pada 31 Disember 2009, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Lau Bee Lan memerintahkan bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarang penerbitan akhbar mingguan The Herald itu daripada menggunakan kalimah Allah dalam majalah edisi bahasa Malaysia, adalah menyalahi undang-undang, batal dan tidak sah.

Kronologi pertikaian penggunaan kalimah Allah.

Pada 5 Januari 2010, Kementerian Dalam Negeri (KDN) memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan Gereja Katolik menggunakan kalimah 'Allah' dalam penerbitan Herald - The Catholic Weekly.

Pada Julai 2013 Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur memfailkan permohonan bagi membatalkan permohonan rayuan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh majalah mingguan Katolik The Herald.-UTUSAN ONLINE

Wednesday, 21 August 2013

Kejadian Nahas Bas Terbabas Ke Dalam Gaung di Genting Highlands

Salam korang...

Sure ramai dah sedia maklum kejadian bas ulang-alik Genting Highlands yang telah terbabas siang tadi pada jam 2.45 petang kan...

Aper pon aku ingin mengucapkan takziah kepada semua keluarga mangsa & Al-Fatihah buat mangsa-mangsa yang beragama islam.

Kalau diikut berita lintas langsung daripada Utusan Malaysia Online operasi menaikkan mangsa telah tamat pada jam 10.39pm tadi. Namun operasi kini tetap diteruskan bagi memastikan tiada mangsa yang tercampak keluar dari bas tersebut.

Jumlah keseluruhan mangsa adalah seramai 53 orang termasuk pemandu dimana 37 orang meninggal dunia dan 16 orang cedera.

Pada jam 11.11pm tadi pula hanya waris mangsa sahaja telah mula dibenarkan masuk ke bilik pengecaman mayat di HKL.

Some picture yang aku copy dari FB rakan-rakan, malaysianinsider dan harian metro untuk tatapan dan pedoman bersama....

Aper pon tahniah pasukan penyelamat Malaysia yang sangat pantas bertindak dalam operasi menyelamat mangsa....

Jumlah mangsa yang telah dinaikkan

Keadaan mangsa nahas

Bas yang terlibat di dalam nahas



Tuesday, 20 August 2013

Malaysia Book of Records: Simultaneous Breastfeeding of 500 Moms-and-Babies 2013

Salam korang...

Kepada semua bakal ibubapa, new parents dan sesiapa sahaja yang support breastfeeding jiom join dan menjadi sebahagian daripada acara ini yang akan diadakan seperti berikut :

Tempat : Grand Ballroom, Grand Season Hotel, Jalan Pahang, Kuala Lumpur
Tarikh : 24 Ogos 2013
Masa : 9.00 pagi hingga 6 petang ( pendaftaran for Malaysian Book of Records bermula jam 12 tengah hari)

Simultaneous breastfeeding record-breaking segment akan diadakan jam 4.30 petang selama 5 minit.

Yuran penyertaan : RM 20 seorang (termasuk lunch, sijil penyertaan dan yuran. Some activities akan dikenakan bayaran berasingan)

Kanak-kanak dibawah 12 tahun, masuk adalah percuma.

Walk-in and registeration yang dibuat selepas 22 Ogos akan dikenakan bayaran Rm50 seorang.

Baking details : Maybank 5127 8106 0359 (Jaringan Penggalak Penyusuan Susu Ibu).

Untuk keterangan lanjut berkaitan acara bolehlah merujuk ke website http://tinyurl.com/GOL13Itinerary 

So ape lagi semua...jiom sertai sekarang!!!!

Monday, 19 August 2013

Hari Raya Update?!?!?!

Salam korang...

Haaa...bukan takat dah berhabuk, dah start naik sawang blog aku nie jadinyer...

Sorry la yerr...tuan rumah bercuti raya sakan...sampai raya ke-12 baru naik office semula...

Sebenarnye ikut hati malas nak cuti panjang-panjang nie sebab tugasan kat office tue memang tengah banyak menanti...

Tapi biler dikenangkan Hamzah cuti sekolah, Hadie & Hannah pon taska & nursery tutup sampai 18 Ogos, nak tak nak mommy & daddy terpakse mencutikan diri demi untuk the Hafiizans....

Macam aku cerita malam raya aritue, tahun nie memang aku tak boleh nak kate beraya kat mane dulu.

Rumah mak aku ke rumah mertua aku, sebab malam raya yang dah consider hari raya tue aku berbuka rumah mak terus balik ke rumah mertua plak lepas tue.

Cuma pagi raya pertama jer aku mulakan dengan balik ke rumah mak, then balik ke Sungai Besar untuk melawat kubur abah sambil beraya di rumah abang ngah aku....

Malam tue plak aku terus singgah ke Kuala Selangor, kampung halaman aku untuk pergi ke rumah Mak Usu aku.

Time nie aku pegi dengan En Hubby & Hafiizans jer since Ucu buat open house  pada raya ke-2, adik-beradik aku yang lain akan datang beraya ke rumah ucu the next day...

Raya ke-2 aku plak di rumah mertua... Time nie semua sepupu En Hubby dari Singapore turun ke KL...

Memang meriah betul rumah mertua aku hari tue... Nenek plak siap masak briyani kambing dan udang...

Perghhh...semua orang makan menjilat jari!!!!

Petang raya ke-2 tue kami rushing balik ke rumah sebab dijangkakan the cousins akan singgah beraya ke rumah kami masa diorang on the way back to air port.

Fuuhhh...macam lipas kudung aku dengan En Hubby membersihkan rumah.

Alhamdulillah tetamu pertama kami untuk hari raya tahun ini adalah keluarga En Hubby...

Best sangat bile ade orang datang beraya dirumah... Since tuan rumah punyer ketupat, kuah kacang dan rendang tak sempat ambik kat rumah mak, maka aku hidangkan jer ayam bakar ayamas...

Nasib sempat singgah beli...takde la kami jamu tetamu dengan air bujang jer...

Pagi raya ketiga plak mak, nenek dan adik-beradik aku datang bertandang ke rumah aku...

1st time nenek aku menjejakkan kaki ke rumah aku dan sebagai cucu bertuah aku hidangkan roti canai kari ikan dari kedai mamak depan rumah tue jerr...ekekekeekekeke...

Dari rumah aku langsung kami semua berarak plak ke rumah adik bongsu aku kat Saujana Utama....

Duduk lepak kejap rumah die terus kami patah semula ke rumah dan end up semua tertido keletihan...

Petang tue kami pegi plak ke rumah mertua aku...

Kami lepak kat sane sampai malam....

Raya ke empat semua orang bangun lewat...siap-siap terus pegi lunch kat rumah kakak aku kat Port Klang. Time tue ade la small celebration untuk birthday-birthday girls bulan Ogos yang melibatkan mak, kakak, anak kakak dan cousin aku....tak buat aper pon..takat abang belikan sebiji cake jer...

Habis lunch aku terus ke rumah mertua semula...plan asal nak ajak MIL pegi makan kat fatty crab disamping En Hubby nak cari barang kat Pasar Malam Taman Megah.

Sekali sampai ke rumah MIL, rupenyer petang tue mereka ade tetamu dan aku plak dapat sms yang tak dirancang...

Adik-beradik aku plan nak berbbq kat rumah aku plak malam tue...

Dalam sms tue diorang dah pesan siap-siap kat aku yang aku hanya perlu menyediakan tempat bbq dan air minuman sahaja...

Barang lain termasuk makanan bbq diorang akan bawak malam tue...

After bincang dengan En Hubby, die pon setuju dan petang tue balik dari rumah MIL kami terus singgah ke BBQ King di Citta Mall untuk angkut sebiji bbq pit yang disponsor oleh mak aku... (slamber jer aku swipe credit card mak aku...muahahahahaha)

Bayangkan time tue dah pukul 7.30 malam, dan adik-beradik aku akan sampai rumah pukul 8 malam.

Memang macam lipas kudung aku dibuatnyer...

But alhamdulillah aku sempat sampai rumah dulu sebelum diorang semua tiba...

Memang malam tue walaupun aku sebagai tuan rumah, tapi segala urusan mencuci ayam, lamb, ikan, kerang semua di buat oleh adik beradik aku... aku tinggal masakkan mushroom soup instant & buat garlic bread jer...

Yang lelaki plak kat luar rumah menguruskan bbq pit...

Selamat habis ber bbq semua periuk belanga yang telah diguna pakai selamat dicuci oleh kakak & adik-adik aku... bak kate diorang..mak buyung jangan penat-penat sangat ok... lega aku...

En Hubby pon happy gak kat luar tue sebab abang-abang aku sebelum balik semuanya dah tolong bersihkan rumah aku kepada asal...

Basically rumah aku ala-ala menjadi tempat kejadian jer laa..tapi segala urusan dari preparation sampai mengemas di buat oleh adik-beradik aku yang lain... ekekekekekeke

Raya ke-5, En Hubby telah membawa aku dan the Hafiizans ke taman burung...

Happy bebudak tue kat sane...dok kat taman burung tue sampai pukul 4.45 petang dan kami terus ke rumah MIL lagi. Sebab Aunty En Hubby dari Singapore datang... 

Untungkan aku...sebab siket-siket balik rumah MIL dan mak aku... Dekat la katekan... ekekekekekeke....

Raya ke-6, aku balik ke rumah mak aku sebab petang tue abang aku akan balik semula ke Jakarta dan hari rabu nenek dan cousin aku akan balik ke Kelantan...

Petang tue plak kami kembali ke rumah MIL sampai la tengah malam sebab uncle En Hubby plak datang bertandang...

Sampai rumah time tue dekat pukul 12.30 malam, terus packing barang-barang anak bulus untuk dihantar ke rumah adik aku di Saujana Utama.

Kitorang terpakse meninggalkan anak-anak bulus di rumah adik aku since raya ke-7 tue kami akan bertolak ke rumah abang aku di Pontian...

Maka seperti yang dirancang, raya-7 kami bertolak ke Pontian.

Raya ke-8 kami masuk Singapore, beraya di rumah Aunty En Hubby.

Raya ke-9 kami bawak the Hafiizans & the cousins ke Legoland plak.

Raya ke-10 kami pegi ke majlis perkahwinan cousin En Hubby di Muar dan terus drive balik ke KL.

Ikut plan asal nak terus singgah rumah MIL sebab nak hantarkan barang yang dikirim, sekali Hannah buat onar dalam kereta tak jauh sari simpang KLIA.

Hannah tuang 1/2 botol 100plus atas car seat dan baju die, then biler aku rampas semula botol 100 plus tue die bantai nanges sampai muntah.

End-up kami terpakse divert dulu perjalanan kami dari straight ke rumah MIL dengan balik ke rumah dulu untuk overhaul anak dara dan kereta.

Biler dah selesai semua baru kami pegi ke rumah MIL dengan perut kosong...ekekekekeke

Nasib nenek dah goreng mee siap-siap. So dapat la akan dan En Hubby makan mee goreng while the Hafiizans plak kluar dinner dengan MIL & SIL aku...

Raya ke-11 iaitu semalam kami menghabiskan petang kami di Ikea untuk makan dan beli some item yang telah disenaraikan, pagi tue semua tido bangun lewat...ekekekekeke...

Malam tadi plak since cousin aku buat open house di Saujana Utama, maka kami pon bertandang la untuk dinner...

Balik rumah terus kerah the boys untuk tido sebab hari ni 1st day school after long holidays.

Maka itulah cerita raya aku untuk tahun 2013.

Seriously tahun nie aku memang malas pegang camera maka jiom layan gambar-gambar raya yang aku cilok dari FB adik aku...

Mahap la yer kalo gambar-gambar nie mostly belah family aku jer since aku cilok pon dari FB adik aku...

Maka mane nak wujud gambar sambutan raya belah En Hubby... alaa..gambar tue sekadar hiasan jer kan.. yang penting kemeriahan dan kegembiraan menyambut Syawal tetap di rasakan di kedua-dua belah pihak...

Jangan plak nanti ade suara-suara sumbang cakap aku asyik belahkan keluarga aku jer since banyak gambar dengan keluarga belah aku jer k!!! Seriously memang tahun nie En Hubby pon berjangkit pemalas pegang camera dengan aku...uhuhuhuhuhuhuhu... 
The Hafiizans 2013
Family aku di pagi raya

Mak & nenek...
With the cucus
The girls...

Family picture kat rumah abang ngah

Antara hidangan semasa ber bbq
Tukang bakar...

The kids dok dalam layan tv
Selamat Hari Raya Aidilfitri semua!!!!





Wednesday, 14 August 2013

Ke Mana Menghilang???

Salam korang...

Tuan rumah sekarang masih busy menghabiskan sisa-sisa cuti raya bersama keluarga tersayang....

Sampaikan nak update blog pon tak sempat lagi....

So to those menantikan camner isi rumahbatamerah menyambut Syawal kene la tunggu dengan kesabaran yerrr.....

Selamat Berhari Raya semua...

Buat yang sudah mula bekerja, kerjalah dengan sepenuh hati...

Thursday, 8 August 2013

27, 28 & 29 Ramadhan & Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Salam semua...

Sebelum aku memulakan bicara, aku sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri... Maaf Zahir & Batin kepada semua reader rumahbatamerah.

Aku rasa Ramadhan tahun nie sangat cepat berlalu tanpa aku sedari...

Semoga Allah akan memberi peluang kapada aku & keluarga untuk bertemu Ramadhan pada tahun hadapan pula....

27 & 28 Ramadhan aritue aku berbuka di rumah MIL.

Wahhh...nenek dah start buat preparation for menyambut Syawal time tue...

So rumah MIL dah start meriah dengan suasana menyambut 1 Syawal.

Malam 28 Ramadhan, nenek dah start operasi menganyam ketupat.

Alhamdulillah dapat gak aku tolong nenek menganyam ketupat sedikit waktu dok tunggu waktu balik kat office hari rabu haritu...

Officemate aku terkejut gak tengok bakat terpendam aku menganyam ketupat...ekkekekeke...(kembang kejap aku...)

Then 29 Ramadhan aku decided untuk memulakan cuti sempena hari raya...

Plan asal nak pegi rumah mak awal pagi sebab nak tlong die anyam ketupat dan basuh ayam..

Sekali celik mate tengok jam dah dekat pukul 9.00 pagi daaaa...

En Hubby pon dah selamat hampir sampai ke office..

Aper lagi terus bersilat la aku siapkan the Hafiizans untuk dibawa bersama ke rumah mak aku....

Risau gak sebab aku dah terjanji dengan mak nak tolong die masak tahun nie...

Sampai jer depan pintu rumah mak lega hati aku biler tengok nenek and adik aku baru nak start menganyam ketupat.

SIL aku plak volunteer cuci ayam pagi tue and bantu mak masak kuah kacang...

So aku mulakan operasi aku dengan membantu nenek dan adik aku anyam ketupat while the Hafiizans syiok bermain bersama cousin-cousin die...

Operasi merebus ketupat bermula jam 2.30 petang... 

Sementara menunggu ketupat masak direbus kami memulakan operasi merendang daging plak....

Pukul 5 petang aku rushing balik rumah since En Hubby dah sampai dirumah and die takde kunci nak masuk rumah..uhuhuhuhuhu

Mungkin disebabkan keadaan aku tengah berbadan dua nie membuatkan aku agak mudah letih....

Sampai jer rumah terus join the Hafiizans tidur....

Sedar-sedar dah pukul 6.45 petang and again aku bersilat menyiapkan the Hafiizans untuk berbuka di rumah mak seterusnya pergi beraya di rumah MIL.

On the way ke rumah mak & MIL malam nie Hamzah tak habis-habis request daddy die pasangkan lau balik kampung...

Sian anak-anak aku sebab perjalanan balik kampung diorang adalah setakat Shah Alam - Klang Sentral & Shah Alam - Damansara jer...

Ape pon the Hafiizans was so excited malam nie menyambut ketibaan Syawal especially Hamzah yang telah berjaya 3 tahun berturut-turut berpuasa penuh, while Hadie pon tetap aku bagi credit walaupun tahun nie die kurang sehari berpuasa Ramadhan kerana demam panas & cirit-birit hari tue. Kalau nak dibandingkan tahun lepas Hadie berjaya juga berpuasa sebulan...

As a mother, I'm so proud with them cause pada usia semuda Hamzah, 7 tahun dan Hadie, 5 tahun bersemangat untuk berpuasa penuh di bulan Ramdhan....

Semoga Allah mengekalkan semangat mereka itu sampai bila-bila...Amin Ya Allah...

Tema kami anak beranak malam nie adalah beraya di China since masing-masing pakai baju yang MIL belikan semasa die pergi ke Xian few months ago...

Unfortunately sekeping gambar pon aku tak ambik memandangkan camera aku yang ada dalam handbag tertinggal di rumah MIL malam semalam...

Pastu plak bila dah kate beraya tue surely la masa dipenuhi bersama keluarga tersayang... so no time bergambar-gambar nie....

Okla korang dah tengah malam nie... aku nak kene tidur sebab esok nak kejutkan the boys untuk pegi solat raya....

Akhir kata daripada aku....



Monday, 5 August 2013

Kisah Anak Angkat...Part 8

Lama aku tak update pasal anak-anak bulus aku tue kan...

Actually sekarang nie diorang is about 11 months dah...kejap jer masa berlalu...

Yaya sekarang since dah baik dari ring worm bertambah bulat dan manja...

Beemer plak baru baik ring worm hari tue, tau-tau kelmarin dah nampak semula spot baru ring worm...

Memang susah untuk Beemer pulih sepenuhnya since dah jadi habit die menjilat bulu...

So badan die selalu berada dalam keadaan lembab yang amat sesuai untuk jangkitan ring worm lagi sekali...

Maka Beemer sekarang nie nampak agak cengkung sedikit kecuali dibahagian perut yang memang sentiasa bulat...

So far ubat yang vet bagi pon dah habis... then Aunty Roowina from Qitta Catz cadangkan untuk cuba tukar shampoo Beemer buat sementara waktu.

Die cadangkan gunakan shampoo Selsun Blue....


InsyaAllah harini En Hubby akan ke pharmacy untuk membeli shampoo tue..

Harapnye mujarab la sebab sian tengok bulu Beemer bercapuk-capuk....

Jiom kite layan sket gambar-gambar budak bulus yang En Hubby sempat ambik semalam...
Yaya


Bulakan Yaya sekarang

Beemer lepak depan pintu bilik

Yaya dok perati Beemer yang non-stop jilat bulu

Nampak cengkung siket muka Beemer

Yaya dah penat main



Beemer boring...

Ring worm again...

Beemer handsome!!!

Muke excited Yaya

Si gadis ayu, Yaya

Lepaking in their room
Yaya active seperti biasa...



 

24, 25 & 26 Ramadhan....

Salam korang...

Harini insyaAllah tinggal lagi 3 hari sahaja lagi untuk umat Islam berpuasa di bulan Ramadhan...

Sekejap betul rasa masa berlalu...

Sure masing-masing tengah sibuk menyediakan persiapan untuk menyambut Syawal plak kan...

Well kisah Ramadhan aku pon dah nak sampai ke penghujung dah nie...

So far alhamdulillah Hamzah masih mengekalkan puasa Ramadhan tanpa tinggal walau sehari pun lagi...

Hadie plak tahun nie terpakse tuang sehari puasa on last sabtu, 25 Ramadhan. Tue pon sebab die demam panas tak kebah-kebah.

Then bukan takat demam panas jer..bersekali dengan cirit-birit plak tue..so terpakse pujuk die untuk tinggalkan puasa sehari...

To me okla since Hadie pon baru jer 5 tahun.

Buat ape nak pakse die berpuasa jika boleh memudaratkan diri die..tambahan lagi belum wajib ke atas diri die untuk berpuasa...

Semangat berpuasa yang ditunjukkan oleh Hamzah & Hadie tue pon dah cukup buat aku dan En Hubby bersyukur.

24 dan 26 Ramadhan kami berbuka di rumah MIL.

24 Ramadhan aku makan lontong again!!! Yummy!!! Tak pernah jemu aku makan lontong nie... memang one of favorite aku...

26 Ramadhan semalam plak nenek masak briyani udang... MIL beli udang kertas besar-besar dari pasar.

So aper lagi..sampai bertambah nasi la aku makan...memang terbaik....

25 Ramadhan, kami geng-geng Masdutch sama-sama pakat anjurkan majlis tahlil dan iftar di rumah sahabat kami, Rozie.

Muaz & Ahmad sponsor nasi arab, while kawan-kawan yang lain plak bawak perlbagai juadah... memang banyak sangat food siap tapau bawak balik untuk makanan sahur tue...

Aku plak since sabtu tue busy dengan hantar kereta service dan kemas rumah serba sedikit maka aku mintak En Hubby belikan buah yang tidak perlu dipotong...

Meaning buah yang hanya perlu dicuci dan terus hidang...So En Hubby beli la buah longan yang sangat manis!!!

Semoga dengan majlis dan sumbangan yang tak seberapa tue dapat membantu Rozie dalam mencari kekuatan diri meneruskan kehidupan beliau dengan 3 orang anak yang masih kecil lagi...

Ikutkan hati memang sayu biler melihat wajah Aishah Zahra yang baru berusia dalam 40 hari.

Tapi aku pasti setiap kejadian itu ada hikmah disebaliknya.

Semoga Allah akan permudahkan segala urusan Rozie dalam membesarkan dan mendidik ketiga-tiga cahaya mata beliau.

Sesungguhnya itulah harta yang tidak ternilai yang ditinggalkan oleh arwah Iskandar untuk Rozie jaga dan pelihara.

Harini aku dan En Hubby masih bekerja lagi... Yerlaa..nak ambik cuti pon bukan kami nak balik jauh pon.

15 minit perjalanan dari rumah aku dah sampai rumah mak. 

Then 30 minit perjalanan plak dah sampai rumah MIL.... ekekekekekeke

So tahun nie insyaAllah kami akan pulang dulu ke rumah mak aku di pagi raya, then akan langsung ke rumah MIL on raya kedua dan ketiga...

Untuk raya ke-4 dan seterusnya plak bergantung kepada keadaan.

Plan nak bawak the Hafiizans berjalan...kemana tue blom decide lagi..tapi yang sure sekitar Kuala Lumpur jer kot...

Okla korang..harini Hamzah & Hadie ikut aku ke office...so busy sket la aku sebab nak kene layan kerenah dua beradik tue. 

Bukan aper...takot diorang ganggu plak officemate yang lain...

Nak keluar merayau pon tengah patah kaki nie sebab kereta pada En Hubby...

Kesimpulannya... duduk la kami bertiga beranak baik-baik di office jer untuk sepenjang hari....

Selamat berpuasa semua!!!!

 

Friday, 2 August 2013

22 & 23 Ramadhan....

Salam korang...

Pantas sungguh masa berlalukan. Dalam tempoh kurang lagi seminggu Ramadhan akan meninggalkan kita....

Bersempena Aidilfitri yang hampir kunjung tiba aku telah mengambil kesempatan menyesakkan diri di Jalan TAR waktu lunch hour.

Niat dihati nak cari baju melayu untuk En Hubby, Hamzah & Hadie.

Unfortunately takde plak warna yang aku berkenan....

End up semalam aku ajak En Hubby singgah Ampang Park kejap dan berjaya membeli sepasang baju melayu untuk suami tercinta...

Since misi membeli baju melayu Hamzah & Hadie belum tercapai, maka esok pagi-pagi aku dah plan nak ajak En Hubby and the Hafiizans untuk pegi ke Wisma Yakin... Harapnye jumpe la baju melayu untuk anak-anak terunaku...

Ok, nie aku nak cerita plak pasal iftar 22 Ramadhan kami.

Well, kelmarin kami dengan jayanya berbuka di rumah MIL....

Pergghh...syiok berbuka bila MIL rupanya belikan mee tarik warisan untuk iftar haritue...

Bagi sesiapa yang tak tau lagi aper itu mee tarik warisan boleh jengok entry aku kat sini.

Thank you so much ibu sebab belikan mee tarik kegemaran aku tue walaupun sebenarnya aku bagitau die yang kami akan datang berbuka quite last minute.

Untuk sahur plak aku gorengkan nugget for Hamzah & Hadie, while aku dengan En Hubby makan nasi briyani yang aku order kat office.

Orait, kite sambung plak dengan cerita semalam yang bersamaan dengan 23 Ramadhan.

Actually merupakan ulang tahun kelahiran insan yang amat aku sayangi dan aku hormati.

Dialah segalanya dalam hidup aku... Melahirkan aku, membesarkan aku, mendidik aku seterusnya tidak jemu mencurahkan kasih sayangnya kepada aku..

Orang itu tiada tandingnya dan dia adalah mak aku, Hjh Wahida Abdullah @ Peh So Gim.

Happy Birthday Mak!!! Semoga mak panjang umur, murah rezeki dan sentiasa diberikan kesihatan...

So bagi meraikan birthday mak semalam aku pepagi dah call pesan kat mak untuk berehat jer takyah masak untuk berbuka semalam.

Sebab aku nak balik kerja masakkan lauk untuk berbuka ker??????? Muahahahahahaha...kirim salam la yer.. balik keje pon sampai rumah dah dekat pukul 7 takde maknenye aku nak masak bagai..

Aku mintak mak choose nak makan kat mane since mak tue payah bebenar nak ajak makan kat kedai...

End up mak ajak makan kat The Mahattan Fish Market.


Maka balik keje semalam aku terus singgah rumah mak dulu.

After berbuka ala kadar dan usai solat maghrib terus kami bertolak ke Setia City Mall.

Perhhh...betol punyer ramai orang semalam...biasanya mall tue kalo weekdays memang kosong.

Tapi semalam boleh tahan ramai orang berbanding biasa.... mungkin ramai yang bershopping last minute untuk raya kot...

Sampai tempat yang dituju sekali ramai orang la plak..so terpakse la Q menunggu about setengah jam baru la dapat tempat duduk.

Since masing-masing dah lapar and the Hafiizans dah start mengantuk terus jer aku order set Ramadhan yang disediakan.


Kalo tengok set tue agak banyak makanannya. Risau gak aku kalo tak habis.

Tapi since semua foodnya sedap belaka... habis licin semua kami makan...

Alhamdulillah...

Selesai makan terus salam mak dan adik aku, Yomie terus kami bergerak balik rumah since dah dekat pukul 10 malam...

Pagi nie untuk sahur aku just grillkan chicken sosej untuk Hamzah & Hadie.

Aku dengan En Hubby plak makan bubur lambuk yang mak bekalkan... well to me bubur lambuk mak masak is still the best!!!!

Okla korang...actually office aku dah start sunyi nie..ramai yang akan memulakan cuti aidilfitri start today...

Since aku boleh diketegorikan sebagai orang local jer, seperti tahun-tahun sebelum ini aku akan menjadi penunggu office sampai sehari sebelum raya....

Hati nie ade gak rase macam nak merayau tengah hari nie...tapi member plak takde... So buat semua reader rumahbatamerah, aku ingin mengucapkan Selamat berpuasa semua!!!! (masih Ramadhan lagi kan....)