Thursday, 30 May 2013

Leadership...In Essence

A leader is best
When people hardly know he exists
Not so good
When they obey and acclaim him
Worst when they despise him
But of a leader
Who talks little
When his work is done
His aim fulfilled
The people will say
"We did it ourselves!"


Lao Tze
Circa 2500 BC

Tuesday, 28 May 2013

Fabulous Felines, 2nd International Cat Show 2013 - Day 2

Sambungan crite kat sini.

Hari kedua aku bermula jam 5.45 pagi aku dah bangun dan kejutkan En Hubby untuk packing barang-barang Beemer.

About 6.50am kami bertolak ke MIL untuk hantar the Hafiizans yang masih lena dan belum mandi pagi lagi...

Sampai rumah MIL tetiba terhidu keharuman bau nasi lemak yang nenek masak....

Wahhh..aper lagi terus aku dan En Hubby sambar pinggan dan cedok nasi lemak dan kite makan dulu!!!

Siap jer makan terus kami bergerak ke Putrajaya untuk meneruskan misi hari kedua.

On the way to hati rase sedeh sket sebab our little princess Hannah nanges biler mommy tinggalkan die...

Camner ek... ikut hati memang nak jer angkut the Hafiizans tue. Tapi biler mengenangkan Dewan yang tak berapa besar tue, dengan penuh kucing-kucing lain, public keluar masuk and aku plak sebok dok angkut Beemer from 1 ring to another ring then nak groom Beemer lagi, rasenyer memang kurang sesuai untuk kami bawa the Hafiizans to join us.

Yelaaa..bukan sekejap kami duduk kat hall tue...dari pagi sampai petang...sure nanti diorg letih menunggu jer...nak bawak diorang round karnival pon memang kami tak sempat disamping cuaca yang agak panas...



Rasenyer for the next show, mommy daddy akan fikirkan cara terbaik to bawa the Hafiizans to join us. Buat masa nie yang terlintas kat otak adalah dengan dok hotel yang paling dekat dengan show... So one of us boleh bergilir-gilir layan the kids disamping ade tempat untuk diorang berehat kalo penat... Tue mungkin salah satu option yang kami ade in the future, InsyaAllah...

So hari kedua kami sampai di Putrajaya about 8.20am and lebih banyak jalan ditutup sebab ada acara larian... Perggghhhh...kalut kejap aku sebab takot terlewat.

Yelaa..kalo lewat pening nak cari parking oooo.... But alhamdulillah kami sampai di Menara KBS jam 8.30am dan park kereta kat exactly tempat kami park the day before.


I'm ready mommy and daddy!

Dah siap unpack dan groom Beemer, the show for him start with Ring no. 5 by Ms Motoko Oizumi.

Alhamdulillah Beemer dapat ribbon BOD & BOC gak time nie...

Dannnnn.... Beemer manage to enter the final Kitten Pedigree for Ring no. 5...



Macam the first day, Ms Motoko Oizumi telah meletakkan Beemer ditempat kelima for the Best Kitten Pedigree on Ring 5... Syukur sangat time nie... Rosette kedua yang dimenangi Beemer untuk show kali nie...

Habis di Ring no. 5 lame gak kami menunggu untuk enter the next ring which Ring no 4 by Mr Yukimasa Hattori.

Menurut Kak Nin, Mr Yukimasa Hattori nie adalah peminat BSH... time nie hati kami memang sangat berdebar sebab Mr Yukimasa Hattori berkali-kali selak bulu Beemer yang botak tue untuk melihat punca sebenar botak tue...




Yelaa..ikutkan kalo botak sebab fleas infection memang disqualified dah...

Tapi Beemer punyer botak di sebabkan habit die yang suke over groom his bulu until tercabut bulu-bulu kat belakang die.

MasyaAllah! satu lagi kejutan yang kami terima di Ring no 4....

Beemer manage to enter the final top 5 Best Kitten Pedigree di Ring no 4!!!

Well, macam aku cakap sebelum nie, kami memang pada asalnya tak expect pon Beemer to win anything kat show kali nie dengan condition bulu yang macam tue...

Tapi mungkin disebabkan characteristic Beemer yang lain sangat strong, Mr Yukimasa Hattori telah meletakkan Beemer at 5th Best Kitten Pedigree kat Ring no 4!!!



Wow!!! Memang something yang out-standing la buat aku dan En Hubby dengan kejayaan Beemer nie sebab keadaan bulu die tue kan bermasalah kat belakang tu...  lebih-lebih lagi dari Distinguished Judge TICA yang juga merupakan Judge of the year 2005...

Last sekali after lunch adalah turn untuk Beemer di Ring no 6 by Ms Haruyo Tomonari.





Kali ni Beemer tak berjaya sampai ke final tapi tetap menang ribbon for BOD & BOC...

So total rosette Beemer menang untuk 6 rings adalah 3 rosette for 5th Best Kitten Pedigree Category kesemuanya...

Nie adalah keputusan keseluruhan Fabulous Felines, 2nd International Cat Show 2013 :


BEST CAT WINNER 
KITTUNKATZ PEARL HARBOR, SNOW BENGAL
OWNER: WAN AND WIFE

WINNER - RESERVED BEST CAT - BENGAL
MERDEKA CATTERY

WINNER BEST OF ALTER 
CIKU KIWI SI PENJEJAK AWAN,
RED TABBY MAINECOON 
OWNER: HAFIZUL AND SHARIZAM (EJ AND EJAM)
WINNER OF BEST KITTEN 
4M OLD SILVER TABBY MAINE COON
OWNER: MICHEAL CHING

WINNER
OWNER OF RESERVED BEST KITTEN
CAT: BENGAL

WINNER OF RESERVED BEST ALTER
SPOTTED BENGAL
OWNER: GRACE
BEST HHP
TGM LAGENDARY BOBOY
OWNER - SARA AND ROOWINA MERICAN

RESERVED BEST HHP
BELLA 
OWNER SHARIF jAMES ZAINAL & RINAZ RIZA
BEST HHP KITTEN
HONEY BEE (LABI)
OWNER: SABARIAH MOHD AMIN

Aper pon menang kalah tue adat pertandingan kan...

Kami sangat berbangga dengan kejayaan yang telah dicapai oleh Beemer.

At least takde la kami balik dengan tangan kosong & insyaAllah Beemer akan menyambung legacy his father, English Charm Jordan very soon...angan-angan kene ade ..ye tak???? 

Kat sini gak aku nak say thank you so much Fabulous Felines, Qitta Catz and Feline Stylist for organising & sponsoring event kali nie...

Special thanks jugak aku nak ucapkan kepada Kak Nin & Sara for your non-stop support & all the tips given before the show.


Arigato gozaimastah!

InsyaAllah lepas nie kalo ade rezeki kami, kami akan join lagi mane-mane cat show yang layak kami sertai.


Sempat juga menjual produk Laras...

Seriously experience yang kami perolehi kali ni betol-betol membakar semangat kami untuk terus join the next cat show....

Lepas balik, kami lepaskan rindu kat anak-anak pulak...



Malaysian shorthair daddy...





Monday, 27 May 2013

Fabulous Felines, 2nd International Cat Show 2013 - Day 1

Salam korang...

Camner long weekend yang dah berakhir semalam????

Sure ramai yang balik kampungkan...

Aku dengar sampai traffic jam semua highway dari utara, selatan dan pantai timur menghala ke ibu kota...

Untuk orang local macam aku dengan En Hubby time cuti-cuti camnie memang kami tak berani nak pegi jauh daripada lembah klang gara-gara penyakit phobia.... Phobia dok beratur dalam traffic jam...

Cukup la tiap hari pergi dan balik keje mengadap traffic jam kan...tak sanggup plak rasenyer nak ngadap traffic jam dikala hari cuti...

So, macam yang aku pernah critekan dalam entri kat sini dulu, maka Sabtu dan Ahad lepas berkampung la aku dengan En Hubby di Festival Belia Malaysia...
Well..umur kami pon masih muda belia gitu!!!!

Fabulous Felines, 2nd International Cat Show 2013 telah pon tamat secara rasminya semalam....

Bagi aku dan En Hubby yang baru 1st time menjinak-jinakkan diri dalam cat show ni terus terang kami boleh katekan suatu pengalaman yang amat berharga yang diperolehi sepanjang 2 hari kami kat sana.

Selain daripada dapat berjumpe dan berkenalan dengan peminat-peminat kucing pedigree dan HHP nie... banyak gak tips yang kami dapat daripada geng-geng kucing nie...

Cat show kali ni mempunyai 6 rings with 3 judges from TICA yang diterbangkan khas daripada Jepun....

Memperkenalkan judge Motoko Oizumi, Haruyo Tomonari dan Yukimasa Hattori...

First day show bermula agak lewat memandangkan peserta pon agak kelam kabut sedikit nak sampai ke Dewan Sebaguna, Kementerian Belia dan Sukan nie...

Yelaa...start pukul 8.30 pagi banyak jalan telah mula di tutup...so bagi yang tak biasa datang ke Putrajaya memang cuak gak la nak cari tempat nie...

Macam aku dengan En Hubby plak plan nak gerak dari rumah pukul 6.30 pagi...skali, kol 6.30 pagi baru mata aku tercelik...aper lagi...bersilat la aku menyiapkan the Hafiizans untuk dihantar ke rumah MIL and En Hubby menyiapkan Beemer dan barang-barang untuk di bawa ke show...

Luckily jalan masih kosong dan kami manage sampai rumah MIL at 7.30am dan sampai Putrajaya at 8am.... Laju tak En Hubby drive???

Actually takde la laju sangat... tinggal lagi memang jalan kosong awal pagi...

After register kami terus unpack barang-barang dan siapkan Beemer. Which buat la final touch-up kat Beemer....


Beemer belum dicukur bulu telinga...
Time tue dapat la kami tengok kucing-kucing lain yang turut di touch-up...nasib Beemer dari breed British Shorthair so nothing much yang perlu di buat selain dari sikat bulu die and bersihkan mata, hidung dan telinga die jer...

Tengok kawan-kawan yang bawa Maine Coon, Persian and Exotic Shorthair... Perggghhhh...nak groom & touch-up diorang seriously the owner dah jadi macam make-up artist dah....

Paling selamber aku tengok owner-owner Bengal... memang show kali ni dipenuhi dengan Bengal...
Bengal sebelah kami...
Nampak macam jinak, tapi in the same time ade yang tengah angin nampak ganas gak...takot kejap makcik bila ade Bengal yang mengamuk.

Mungkin sebab tak biasa dengan keadaan show which akan bertemu dengan other cats.

Kesian aku tengok owner die coz terpaksa mengundur diri sebab tak dapat nak kawal kucing die.

Bukan aper, bile start sekor Bengal naik angin camtue, die akan mengganggu mood kucing-kucing yang lain gak... So bagi menghormati kucing-kucing yang lain, the owner telah menarik diri....

Ok, balik pada crite Beemer plak. Malam sebelum show Kak Nin dah SMS aku no TICA registration Beemer!!!! Yahooo!!!! Beemer now officially dah ade TICA certification...

Tapi ape pon hati aku dengan En Hubby bertambah risau biler malam tu gak rupenyer Beemer telah tambah lagi satu spot botak kat belakang die tak jauh dari spot botak yang pernah aku tunjuk kat korang pada entry yang ini. 

Kelam kabut aku dan En Hubby spraykan Magic Mist & colloider silver dengan harapan spot botak tue boleh dicover... tapi mane boleh bulu nak tumbuh sekelip mata kan...

kejap ada, kejap tak ada...

So kami bawak juga Beemer dengan hati yang cuak..memang tak mengharapkan Beemer untuk menang mane-mane ring dengan keadaan bulu die yang bermasalah tue...

We start at ring no. 2...Judge by Ms Motoko Oizumi . Time nie Beemer dapat 2 ribbon for Best of Division (BOD) and Best in Colour Class (BOC)... wahhh ...dapat tue pon aku and En Hubby dah happy sangat!!!
Then tiba-tiba no Beemer (005) di panggil semula masuk ring no. 2. What???????????? Beemer dapat masuk final Kitten Pedigree at Ring no 2!!!!

Yeaaaa!!! aku dan En Hubby time nie memang dah berlonjak happy dah time nie.
Alhamdulullah Beemer finally telah diumumkan sebagai pemenang tempat ke-5 on Best Kitten Pedigree kat Ring no 2....  Arigato Gozaimastah Pn Motoko Oizumi!  Jasamu tetap dikenang!

Sayang sekali rosette tak dapat diberikan time tue sebab kate organiser tak dapat menghubungi supplier rosette tue. Rosette akan di pos kepada kami kemudian....

Tak kisah la..penting Beemer menang no 5 kat ring no 2. The judge comment on Beemer die kate "Very beautiful British Shorthair. Unfortunately there is some hair lost at his back"....

Dengar judge cakap camtue terus hati aku berkata, agaknyer kalo takde botak kat belakang Beemer tue sure silap ari bulan Beemer boleh menang no at least 2 or 3 or maybe no 1!!!!... perasan la owner sorang nie...Berangannnnn.  

Then Beemer meneruskan ke ring no 3 yang di judge oleh Ms Haruyo Tomonari.

Suke tengok die nie sebab asyik tersenyum jer sepanjang mengadili kucing-kucing nie...

Tapi aku nampak kat air muka die ada sedikit terganggu biler nampak botak di belakang Beemer tue. So kat ring no 3, Beemer hanya berjaya dapat ribbon for BOD & BOC. Okla tue dear...dapat gak point kan!!!

Tak lama lepas tue Beemer beraksi plak di ring no 1 by Mr Yukimasa Hattori
. Kali nie nasib Beemer sama macam ring no 3 tadi... Beemer tak dapat masuk final round tapi berjaya dapat ribbon for BOD & BOC.

Aku tetap kutip ribbon-ribbon tue sebab bagi aku satu penghargaan gak tue walaupun tak dapat masuk final tapi tetap dapat point...

Bukan mudah untuk Beemer nak tempuhi setiap ring tue sebab kene berentap dengan 15 ekor kitten yang lain which the owner semua experienced people dalam cat show nie berbanding kami yang 1st timer nie...

So hari pertama kami tamat dalam jam 3.30 petang dan terus kami balik ke rumah MIL untuk pick-up the Hafiizans.

Kesian plak aku tengok SIL & MIL letih melayan kerenah the Hafiizans yang semestinya sangat active tue....

Tamat dulu crite 1st day... next entry aku akan sambung crite Beemer on 2nd day plak ok!!!!  

Thursday, 23 May 2013

Oh..Cuti Sekolah Kembali Lagi & Update On Anak Bulus No. 2

Salam korang...

Hari nie sure ramai yang mood bekerja dah start hilang or ramai gak yang kelam kabut menyiapkan kerja since esok akan bermulalah long weekend...

Buat aku plak tengah rase sesak gak dalam otak nie memikirkan cuti sekolah yang kembali sebab aku dengan En Hubby memang tak buat any plan for the kids on this coming school holiday...

Nasib la diorang nie akan bercuti seminggu jer...then another 1 week diorang akan bersekolah di tadika tahfiz semula pagi sampai petang since tadika tahfiz tue cutie seminggu jerrr...

Kalo tak lagi la kalot aku... then seminggu cuti sekolah nie aku dah mintak tolong nenek mertua aku siap-siap untuk menumpangkan the boys dikala aku pegi keje....

Harapnyer both of them takde la bully moyang diorang and the maid...

Kalo tak fitammmmm makcik!!!!!

Aper plan korang untuk school holiday nie ek??????

Aku dengan En Hubby memang sengaja tak nak plan ape-ape untuk school holiday kali nie sebab kami menjangkakan cutie sekolah kali nie sure semua tempat percutian akan penuh manusia...

Lagipon akhir bulan June nie SIL dah bookkan resort untuk kami semua pergi bercuti sambil mencandat sotong... So masing-masing pakat reserve cuti laaa....

Ok..tamat kisah the boys yang akan bercuti sekolah start esok...nie crite plak pasal anak bulus no. 2, Beemer...


Since sabtu & ahad nie kami akan bawak Beemer ke show En Hubby telah mengasingkan Beemer daripada Yaya.

Bukan aper, sebab taknak bagi diorg nie kuat sangat main kalo tak nanti Beemer akan kurus plak sebab too active.

So start last monday, Beemer telah di tempatkan di dalam sturdi kat ruang tamu and Yaya plak macam biasa kene kurung dalam bilik...

Tapi ade bende yang merunsingkan kami... Beemer semenjak tak dapat main dengan Yaya nie makin kuat plak die jilat bulu die sampai bulu kat belakang plak ade yang dah start botak...



Adoiiii...show dah tinggal 2 hari jer nie... nampak gayanyer pasrah jer la kami.

Dah kate niat asal memang just for fun dan nak cedok pengalaman...so kami proceed jer laaa...

Balik keje harini ingat nak singgah petshop nak beli kon letak kat kepala Beemer so that die kurang sket menjilat bulu die....

Menang atau kalah Beemer tetap anak bulus dempot mommy & daddy...ekekekekekeke...


Yaya plak macam boring jer tak dapat bully Beemer... dah la kipas bilik die tengah rosak nie..sure Yaya dok kepanasan dalam bilik die...

Balik keje nie, nak tak nak memang wajib pegi carikkan kipas baru untuk bilik diorg...

Oklaaa...waktu lunch dah tamat & aku nak siapkan keje-keje mane yang patut before start cuti esok...

Dah siap keje baru la boleh cutie dengan aman ye dak????
 

 

Wednesday, 22 May 2013

Wordless Wednesday....

Salam korang...

Boleh ke aku berdiam????

Sape yang kenal aku personally sure geleng kepala punyer...akakakakakaka

Biler la mase minah nie pandai diamkan????

Tapi seriously sekarang nie mulut aku dah letih 4 jam berceramah tadi...

Mate rase berat jer after layan makan nasi with kari ayam & sambal udang kat bilik latihan tadi & gara-gara tido less than 4 hours jer malam tadi...

Petang nie plak nak tengok diorg jawab soalan test yang telah aku sediakan...

Harapnyer semua lulus with flying colours...

Pastu pakcik catering dah bagitau awal-awal yang menu petang nie pulut with pengat pisang!!! Favorite aku tue pengat pisang... 

Well, aku nie aper jer kaitan dengan pisang memang suke, pengat pisang, lempeng pisang, cokodok pisang, kek pisang, lepat pisang, pisang salai...aper jer base on pisang aku memang suke...
 
Esok dah last day kerja sebelum long weekend yang pasti akan sibuk untuk aku dengan En Hubby sebab kene menguruskan the Hafiizans & Beemer since Sabtu & Ahad Beemer will join the Fabulous Felines 2nd International Cat Show in Putrajaya.
Sesiapa yang rajin dan ada masa tue jemput la ke sane yer...boleh jumpe aku & Beemer...ekekekekeke

Berat sebenarnyer hati nak tinggalkan the Hafiizans weekend nie sebab tau anak-anak aku tue semuanye aktif belaka. Nasib SIL aku balik this week, boleh la mintak bantuan die jagekan the Hafiizans di siang hari dikala aku & En Hubby bertungkus lumus di Putrajaya nanti... 

SIL aku nie sangat sayangkan budak-budak tue & die rajin layan kerenah diorang... Biasanya kalo takde option lain memang mak & adik bongsu aku la jadi mangse kene jage the Hafiizans... Tapi this time diorg akan bersuka ria di Krabi...

Lagi pon SIL aku dah rindu dengan the Hafiizans since last week die tak dapat balik to celebrate Hamzah's birthday sama-sama...



Oohhh yerrr... malam tadi En Hubby dengan jayanya telah men settlekan masalah pipe tersumbat kami...

Pergghhhh...seriously dengan penuh usaha dan keringat die try to pump out the pipe so that the blockage tue gone...

Actually activity tue start biler kami balik jer office tanpa buang masa aku terus tuang 1 litre acid for pipe blockage yang kami beli die kedai hardwarer...ikut instruction suruh tuang 1/2 L jer...tapi aku slamber tuang 1L terus...

Then kami tinggalkan & pegi keluar dinner dulu...

Balik dinner terus tukar uniform dan En Hubby memulakan tugas....

Mula-mula En Hubby start dengan water jet...time tue dah nampak ketulan lemak sudah mula terpung keluar...

Tak puas hati terus En Hubby ambik rotan dan pump the blockage...

Habis semua peluh jantan keluar dikerja En Hubby...finally blockage tue selesai dan air mengalir seperti biasa....

So aku pon aper lagi..terus ke toilet bawah cuci lantai yang sememangnyer dah busuk dengan bau longkang sebab air overflow ke toilet bawah tue...then cuci pinggang mangkuk yang tertangguh dari last weekend.

En Hubby plak rupenyer tengah aku tidokan Cik Hannah kite tue die cuci semua machine slushy & fountain yang kami gunakan last weekend untuk dipulangkan semula.... Thank darling for your help....

So malam tadi sempat gak la aku vacuum semula lantai & mop ruang tamu...

Baru terasa rumah kembali seperti asal...legaaaaa....

Hamzah plak tengah sedaya upaya pujuk daddy belikan battery sebab nak main robot yang kami hadiahkan die...

Sebenarnyer kami dah belikan battery untuk robot tue, tapi on his birthday battery tue dah digunakan plak untuk mask ironman & tangan ironman die..so short of battery la sekarang nie

Terkena plak 2 hari kami mengerjakan pipe tersumbat tue, so memang takde masa la nak fikir untuk carikan battery untuk die.

Since hal pipe tersumbat dah selesai, mungkin malam nie boleh la ajak En Hubby keluar kejap untuk carikan battery die...kalo tak sampai sudah dok tahan telinga dengar die mengomel nak battery....

Aduhai anakanda ku..battery sekarang nie pon mahal oooo....

Actually stok battery kat rumah tue memang kene sentiasa ada sebab most of his toys pakai battery... tapi since kami dah lame simpan dan taknak kelaurkan lagi toy-toy yang menggunakan battery nie..aman sekejap la dunia kami dari rayuan minta battery...

Tapi since hadiah birthday die haritue memerlukan battery, maka terpaksa kami face it!!! PADAN MUKA KAMI!!!

Okla, aku curi masa kejap jer nie...nak kene gi naik bilik latihan semula untuk support kawan aku plak yang tengah bagi ceramah untuk sesi petang...