Thursday, 27 June 2013

Perginya Seorang Sahabat Buat Selamanya...

Salam korang...

Hari ni aku agak sebok bermesyuarat di Pejabat Peguam Negara dari pagi hingga ke petang.

Sepanjang di sana mobile phone aku perlu ditinggalkan di kaunter front door. kirenye aku terputus hubungan seharian.

Habis meeting kol 4.15ptg team kami dikejutkan dengan sms yang memberitahu  salah seorang sahabat kami telah kembali ke rahmatullah pagi tadi.

Sungguh terkilan rase hati sebab last time aku tembung arwah dipejabat hanya sempat melaung say hi jer...then arwah tergesa-gesa berlalu pergi.

Arwah pernah menjadi rakan seunit aku dulu dan pernah juga die berkongsi cerita masalah peribadi beliau pada masa itu.

Beliau adalah seorang yang sangat baik hati dan happy go lucky...

The last time aku bersembang tanye khabar beliau adalah pada bulan march lepas, tue pon melalui chat box di FB.

Time tue arwah ade gak crite kat aku yang die kurang sehat but getting much better.

Sesungguhnya ajal maut adalah ketentuan Ilahi...

Rest in peace my dear friend Ruslan Ulin Abdullah @ Roland Ulin. Semoga arwah di tempatkan bersama-sama orang yang beriman dan beramal soleh... Al-Fatihah....

Wednesday, 26 June 2013

Tahap IPU Terkini...

Dari laman web http://apims.doe.gov.my/apims/hourly3.php?date=2013-06-26

26-06-2013 (Wednesday) - 12:00PM - 05:00PM

Julat Masa / Time Range :
[12:00AM - 05:00AM] | [06:00AM - 11:00AM] | [12:00PM - 05:00PM] | [06:00PM - 11:00PM]
Paparan IPU dari 12:00PM hingga 05:00PM pada 26-06-2013
Hourly API from 12:00PM to 05:00PM on 26-06-2013
» Maklumat Titik Panas (NOAA18)
    Hotspots Information (NOAA18)
» Bacaan Terkumpul Indeks Pencemaran Udara
    Accumulated Air Pollutant Index

» Maklumat Umum Indeks Pencemaran Udara
    General Info of Air Pollutant Index
NEGERI / STATE KAWASAN/AREAMASA/TIME
12:00PM
MASA/TIME
01:00PM
MASA/TIME
02:00PM
MASA/TIME
03:00PM
MASA/TIME
04:00PM
MASA/TIME
05:00PM
Johor Kota Tinggi75*74*74*74*##
Johor Larkin Lama65*63*61*60*##
Johor Muar68*68*67*66*##
Johor Pasir Gudang60*60*59*59*##
Kedah Alor Setar54*53*52*51*##
Kedah Bakar Arang, Sg. Petani62*61*60*60*##
Kedah Langkawi49*48*48*47*##
Kelantan SMK Tanjung Chat, Kota Bharu74*72*70*68*##
Kelantan Tanah Merah 68*68*68*65*##
Melaka Bandaraya Melaka91*91*92*92*##
Melaka Bukit Rambai107*105*105*105*##
Negeri Sembilan Nilai158*158*157*154*##
Negeri Sembilan Port Dickson100*100*100*99*##
Negeri Sembilan Seremban116*114*111*109*##
Pahang Balok Baru, Kuantan72*72*71*70*##
Pahang Indera Mahkota, Kuantan61*61*60*59*##
Pahang Jerantut71*68*67*65*##
Perak Jalan Tasek, Ipoh84*80*76*72*##
Perak Kg. Air Putih, Taiping62*60*58*56*##
Perak S K Jalan Pegoh, Ipoh100*94*88*82*##
Perak Seri Manjung105*100*96*91*##
Perak Tanjung Malim93*89*85*81*##
Perlis Kangar56*54*52*51*##
Pulau Pinang Perai57*56*55*54*##
Pulau Pinang Seberang Jaya 2, Perai60*59*57*56*##
Pulau Pinang USM59*58*56*55*##
Sabah Keningau52*52*51*51*##
Sabah Kota Kinabalu65*64*64*63*##
Sabah Sandakan55*55*55*55*##
Sabah Tawau41*41*41*41*##
Sarawak Bintulu62*62*62*62*##
Sarawak ILP Miri63*63*66*65*##
Sarawak Kapit44*45*45*46*##
Sarawak Kuching53*52*52*52*##
Sarawak Limbang42*43*43*43*##
Sarawak Miri68*68*68*68*##
Sarawak Samarahan56*57*57*57*##
Sarawak Sarikei60*61*61*62*##
Sarawak Sibu71*71*70*70*##
Sarawak Sri Aman61*60*59*59*##
Selangor Banting104*102*100*96*##
Selangor Kuala Selangor113*108*103*99*##
Selangor Pelabuhan Kelang115*113*107*102*##
Selangor Petaling Jaya97*95*92*89*##
Selangor Shah Alam95*92*89*85*##
Terengganu Kemaman85*84*82*81*##
Terengganu Kuala Terengganu81*81*81*80*##
Terengganu Paka69*68*67*66*##
Wilayah Persekutuan Batu Muda,Kuala Lumpur87*86*84*82*##
Wilayah Persekutuan Cheras,Kuala Lumpur84*83*81*78*##
Wilayah Persekutuan Labuan61*61*60*60*##
Wilayah Persekutuan Putrajaya98*97*95*93*##
Julat Masa / Time Range :
[12:00AM - 05:00AM] | [06:00AM - 11:00AM] | [12:00PM - 05:00PM] | [06:00PM - 11:00PM]

Petunjuk / Legend

API

Status

0-50 Baik / Good
51-100 Sederhana / Moderate
101-200 Tidak Sihat / Unhealthy
201-300 Sangat Tidak Sihat / Very Unhealthy
>301 Berbahaya / Hazardous

Kisah Anak-Anak Angkat...Part 7

Lama rasenye aku tak bercerita pasal anak-anak bulus aku tue kan...

Untuk pengetahuan korang Beemer dan Yaya sekarang sudah kembali sehat sepenuhnya!!!!

Hoyeeee!!!! Jenuh gak En Hubby menjaga dan merawat budak 2 ekor tue time dilanda wabak ring worm aritue...

Berkali-kali gak la kami berulang ke Vet untuk mendapatkan ubat ringworm untuk budak bulus tue. Then everyday En Hubby la yang kene mencuci dan memberi makan ubat pada Beemer dan Yaya.

After 1 month dari start diorg di detect mempunyai masalah ring worm dulu, skrang alhamdulillah dah fully recovered especially Yaya yang dah kembali berisi semula...

Beemer plak, bulu die masih bercapok-capok lagi. Tapi bile diselak, at least dah nampak la bulu-bulu baru telah mula tumbuh. Badan Beemer pon yang aritue susut banyak sangat, sekarang dah start nak berisi semula...

Cuma kami masih lagi ambik langkah berjaga-jaga dengan tidak membenarkan budak 2 ekor tue keluar main diruang tamu lagi buat masa nie. Takot ade saki-baki penyakit tue kang jangkit plak pada the Hafiizans lagi jenuh plak kami kan....

Buat semua yang merindui wajah budak-budak bulus nie, jiom kite tengok sket gambar-gambar yang sempat En Hubby snap few days ago.
 
 



 


17 Tahun Berlalu...

Salam korang...

Syukur alhamdulillah finally hujan turun membasahi kebanyakan tempat di Malaysia.

Bangun pagi nie kat kawasan rumah aku terasa kesegaran udara pagi yang telah dirindui...

Tapi Hamzah & Hadie tetap ke sekolah memakai topeng muka sebab jerebu belum habis sepenuhnya lagi.

Well, hari ni aku nak mengimbau kembali tarikh 26/06/1996 yang memberi kesan yang amat mendalam dalam hidup aku selamanya.

Waktu tue aku baru baru berusia 15 tahun dan bakal menduduki peperiksaan PMR.

Dalam keadaan penat baru balik dari sekolah tiba-tiba telefon rumah berbunyi dan satu perkhabaran yang memang aku tak sangka diterima daripada abang ngah aku time tue....

Arwah abah telah pergi mengadap Ilahi buat selamanya... Sesungguhnya time tue diri aku memang belum bersedia untuk menghadapi situasi macam tue sebab aku tau arwah abah adalah seorang yang kuat. Lebih membuatkan aku terkilan masa tue sebab abah takde la berada dalam keadaan sakit yang tenat pun. Hanya ke hospital untuk membuat check-up dan rawatan lanjutan untuk penyakit darah tinggi beliau saje.

Namun Allah lebih menyayangi beliau dan kami sekeluarga perlu akur dengan ketentuan ajal dan maut yang telah Allah janjikan...

Bermula pada saat itu, mak adalah segalanya bagi kami. Die membesarkan kami 5 beradik yang masa tue masih lagi belajar.

Berkat doa dan kecekalan mak membesarkan dan mendidik kami semua seorang diri, alhamdulillah kesemua kami 5 beradik telah berjaya menggenggam segulung ijazah dan sekarang masing-masing telah mempunyai kerjaya tersendiri.

Hari ini 17 tahun berlalu, segala kenangan manis bersama arwah abah akan tetap tersemat dihatiku selamanya.

Al-Fatihah untuk Allahyarham Mahmud bin Sider... Semoga abah tenang di sana dan ditempatkan bersama-sama orang yang beriman dan beramal soleh. Aminnn...



Tuesday, 25 June 2013

Activity Yang Paling Dinantikan Kids Bila Tidur Di Hotel...

Everytime tido hotel, 1st question yang kids akan tanya is : "Mommy ade bath tub tak???"

Terkena plak skarang Little Princess Hannah suke mandi...

Semalam aku tumpang bilik hotel SIL kat tengah-tengah KL sambil tunggu En Hubby habis keje, bayangkan dari pagi sampai ke petang, Hannah mandi sampai 10 kali....

Adoiii...pantang asal nampak jer pintu toilet tue terus die bukak baju, seluar & diapers dan menangis nak mandi...

Letih aku melayan die mandi semalam...Yerlaa..mane bley tinggalkan dalam toilet camtue jer kan...

Nasib la Hamzah & Hadie tak kemaruk mandi bath tub macam Hannah...cukup takat pagi sekali & petang sekali...
Fuuhhhh...memang puas la cik kak tue mandi bath tub semalam....

Terkini Bacaan IPU di Malaysia

Salam korang, aku dapat nie dari lama web Department Of Environment

Bagi tempat-tempat yang masih lagi berada kawasan yang bacaan IPUnya melebihi 101, silalah mengikuti langkah-langkah yang sepatutnya....

Tambahan information En Hubby baru bagitau tadi... bagi sesiapa nak tau bacaan IPU setiap jam boleh la check kat Protal Rasmi Kementerian Sumber Asli & Alam Sekitar

7:00AM

API

Status

Areas

%

0-50 Good 2 6%
51-100 Moderate 25 48%
101-200 Unhealthy 19 36%
201-300 Very Unhealthy 5 9%
>301 Hazardous 1 1%



11:00AM

API

Status

Areas

%

0-50 Good 1 5%
51-100 Moderate 27 51%
101-200 Unhealthy 19 36%
201-300 Very Unhealthy 3 5%
>301 Hazardous 2 3%



NEGERI / STATE KAWASAN/AREAMASA/TIME
7:00AM
MASA/TIME
11:00AM
MASA/TIME
5:00PM
Johor Kota Tinggi62*60*#
Johor Larkin Lama82*81*#
Johor Muar165*132*#
Johor Pasir Gudang68*66*#
Kedah Alor Setar61*59*#
Kedah Bakar Arang, Sg. Petani87*87*#
Kedah Langkawi51*51*#
Kelantan SMK Tanjung Chat, Kota Bharu95*92*#
Kelantan Tanah Merah 83*84*#
Melaka Bandaraya Melaka135*131*#
Melaka Bukit Rambai160*153*#
Negeri Sembilan Nilai177*168*#
Negeri Sembilan Port Dickson171*158*#
Negeri Sembilan Seremban165*144*#
Pahang Balok Baru, Kuantan92*86*#
Pahang Indera Mahkota, Kuantan87*83*#
Pahang Jerantut137*137*#
Perak Jalan Tasek, Ipoh139*148*#
Perak Kg. Air Putih, Taiping142*154*#
Perak S K Jalan Pegoh, Ipoh182*193*#
Perak Seri Manjung288*333*#
Perak Tanjung Malim175*179*#
Perlis Kangar56*59*#
Pulau Pinang Perai118*117*#
Pulau Pinang Seberang Jaya 2, Perai132*128*#
Pulau Pinang USM121*118*#
Sabah Keningau53*51*#
Sabah Kota Kinabalu70*71*#
Sabah Sandakan50*51*#
Sabah Tawau42*37*#
Sarawak Bintulu68*62*#
Sarawak ILP Miri78*75*#
Sarawak Kapit78*78*#
Sarawak Kuching80*74*#
Sarawak Limbang56*53*#
Sarawak Miri80*78*#
Sarawak Samarahan77*73*#
Sarawak Sarikei81*80*#
Sarawak Sibu92*81*#
Sarawak Sri Aman81*80*#
Selangor Banting292*266*#
Selangor Kuala Selangor242*229*#
Selangor Pelabuhan Kelang487*484*#
Selangor Petaling Jaya213*199*#
Selangor Shah Alam289*291*#
Terengganu Kemaman125*112*#
Terengganu Kuala Terengganu101*98*#
Terengganu Paka95*91*#
Wilayah Persekutuan Batu Muda,Kuala Lumpur198*189*#
Wilayah Persekutuan Cheras,Kuala Lumpur186*174*#
Wilayah Persekutuan Labuan72*69*#
Wilayah Persekutuan Putrajaya195*198*#
 Nota / Note 
       *   =  Habuk Halus (PM10)               c =  Ozon (O3)
       a   =  Sulfur Dioksida (SO2)            d =  Karbon Monoksida (CO)
       b   =  Nitrogen Dioksida (NO2)          & =  Lebih daripada satu pencemar
       
       
 Pengiraan IPU

      Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu SO2, 
      NO2, CO, O3 dan PM10. Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi 
      diambilkira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU. Pada lazimnya, 
      kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbanding dengan pencemar 
      yang lain dan ini menentukan bacaan IPU. 


 Pembentukan ozon di permukaan bumi (O3) 

      Menjelang lewat tengahari atau pada awal petang, lazimnya kepekatan ozon 
      adalah tinggi dan mendominasi bacaan IPU di sesetengah kawasan. Di bawah 
      pengaruh cahaya matahari, oksid-oksid nitrogen dan sebatian organik meruap 
      yang dilepaskan dari ekzos kenderaan bermotor dan industri bertindakbalas bagi 
      membentuk ozon di permukaan bumi.     
             
       

Cuti-Cuti Terengganu...

Salam korang...

Harap semua dalam keadaan sehat walaupun kat luar sane keadaan jerebu yang agak membimbangkan...

Langkah-langkah keselamatan sepanjang musim jerebu nie harap semua dapat patuhi bagi mengelakkan gangguan kesihatan.

Actually hati kurang senang gak kat office nie biler teringat kat anak-anak yang dah start batuk-batuk especially Hadie yang memang ade sejarah athma waktu kecik dulu...

Semoga Allah melindungi anak-anak ku serta seluruh kaum keluarga ku dari sebarang kecelakaan atau musibah....

Nie nak crite sket kejadian cuti-cuti Terengganu kami sekeluarga last weekend.

Actually kalo ikut planner aku dan cuti yang telah diapply, kami sekeluarga bersama in-law sepatutnya berada di Terengganu hujung minggu nie...

Tapi ntah kat mane kesilapan teknikal, pukul 12 mlm hari khamis lepas SIL call bagitau yang MIL punyer phone berbunyi reminder tulis Terengganu's holiday will start on 21 until 23 June!!!!

MasyaAllah...cuti memang confirm la dah apply untuk 28 June sebab mati-mati ingat pegi on 28 tue...sekali biler SIL check balik reservation slip rupenyer btol la reservation start 22 until 23 June.....

Aper lagi aku pagi tue kelam kabut la packing baju kami 5 beranak. En Hubby plak hantar Hamzah ke sekolah untuk ambik report card die...

En Hubby balik jer terus kami bergerak ke rumah MIL for lunch then meneruskan perjalanan ke Kuala Terengganu...

Alhamdulillah perjalanan kami ke KT sangat smooth melalui jalan Bukit Besi dan tiba di Ri-Yaz Heritage & Spa Resort pukul 6.15 petang. 

Waktu tiba kat simpang resort tue dah nampak ade pasar malam kat Pulau Duyong tue...so dah target dinner malam tue nak beli food dari pasar malam jer...

Lepas check-in bilik kami & bilik MIL (yang masih dalam perjalanan lagi) kami pon masuk bilik kejap referesh dan keluar mencari makan...

Well, tekak aku sekarang nie susah sket nak dijangka...selera datang dan pergi sesuka hati jer...

Hasil pusing-pusing pasar malam tue aku beli 2 bungkus nasi kerabu daging bersama lada solok, potato wedges for kids, murtabak & pop-corn...

Malam tue kami just baring rehat-rehatkan diri dalam bilik hotel sambil tunggu MIL,FIL, SIL & BIL sampai...

Lepas diorang sampai jer terus MIL ajak kluar jalan-jalan cari makan lagi kt Pantai Batu Burok... Mungkin sebab badan masing-masing masih penat perjalanan lagi, tengok semua kedai takde mood nak singgah.

Nampak macam ade bazar ala-ala pasar malam, kitorg singgah kejap layan sotong bakar kat situ dan pusing-pusing lagi...



End up kami makan kat KFC... The Hafiizans dengar jer KFC memang happy la diorg... Lagi la MIL & SIL sangat rajin layan kerenah the Hafiizans nie...bertambah-tambah la happy diorg...



Balik resort semula about 2am...sampai terus semua terbongkang tido...ekekekekeke

Plan asal ke KT tue sebenarnya En Hubby, BIL & FIL nak pergi mencandat sotong. Tapi bile tengok bulan penuh then ombak laut plak agak kuat terus plan tue dibatalkan.

So hari sabtu tue kami semua pegi pusing-pusing Bandar KT dan singgah di Pasar Payang... Since pegi hujung bulan so budget pon agak kureng la kan. And aku memang tak plan pon nak bershopping sakan...

So dapatlah aku grab 3 pasang kain batik untuk dijadikan baju keje aku lepas bersalin nanti...ekekekekekeke...

Balik dari Pasar Payang, kami lepak kejap kat Pantai Batu Burok then SIL ajak pegi makan sotong celup tepung kat Seberang Takir. Tempat tue memang best sebab bebtol sebelah pagar airport jer...






Boleh dikatakan harga makanan kat situ pon berpatutan la kalo nak bandingkan celup tepung dekat Pantai Cahaya Bulan yang bagi aku agak cekik darah gak...

Memang puas kami makan sotong celup tepung, ikan kembung celup tepung, pari celup tepung, udang celup tepung, cendawan celup tepung dan bebola celup tepung...Semua sekali termasuk yang ditapau bawak balik untuk FIL dan air yang kami order bergelas-gelas sebab cuaca agak panas baru dalam RM75!!!

Sorry travel kali nie aku memang takde mood nak ambik gambar sangat...so gambar makanan celup tepung dan kedainyer memang aku luper nak ambik gambar...Makan punyer hal kan.... 

Petang tue En Hubby ajak pegi Pantai Penarik. Well, hati die dah memang tertarik dengan pantai tue since kami singgah sane 2 tahun lepas...So pukul 6 dari resort, 6.45 sampai sane...dapat la En Hubby menjejakkan kaki kejap kat Pantai Penarik sebelum kami patah balik resort untuk keluar dinner plak...







Since malam tue adalah malas terakhir kami kat KT, FIL nak blanje makan... SMS x-officemate aku yang memang anak jati KT kat mane tempat makan yang best. Die suggestkan kami pegi ke NR Cafe kat Tok Jembal.

Sampai kedai tue sebenarnya hati aku agak kurang tertarik tengak keadaan kedai tue yang agak kurang di maintain. Tapi since masing-masing dah drive sampai ke sane so kami proceed jer la makan kat situe... the food okla setakat nak makan. Nothing to shout about.

Esok pagi lepas breakfast terus kami packing untuk pulang semula ke Kuala Lumpur. Sebelum balik lagi sekali kami singgah kejap pasar Payang untuk buat rondaan terakhir. Tapi tak beli aper sangat pon...

Then kami teruskan perjalanan balik ke KL ikut coastal road.

Time perjalanan balik nie masyaAllah takut btol aku tengok keadaan jerebu yang semakin teruk...

Dan semalam aku terpaksa ambil EL since sekolah di KL diisytihar tutup....

Actually ade gak kejadian mistik berlaku pada malam pertama di resort tue... nanti biler ade kelapangan aku crite ek....
 
 

Thursday, 20 June 2013

Penyakit Buatan Orang

Salam semua,

Ermmm...sian blog aku agak terabai lately...

Actually disamping tugasan di pejabat yang agak banyak lately, aku sendiri sebenarnya masih lagi kurang sihat....

En Hubby & my good friend Pn Anis dah banyak kali pujuk aku pegi check-up doktor since penyakit aku nie macam pelik sket...

Asal tengah malam aku akan demam, biler siang hari pulak selera makan aku merudum dan badan seriously rase tak sedap especially heartburn yang sangat teruk.

Biler dah dalam keadaan aku camtue pepaham jer la camner muka aku. Sentiasa muram dan agak lesu....

Actually last week aku dah buat self-check dulu kat rumah. Check blood pressure agak kurang stabil. Ermmm...hati dah tak sedap dah tue... then buat lagi check-check yang lain. Rasenyer macam dah dapat jawapan punca penyakit....

Tapi biar la kite confirmkan dulu dengan yang pakar yer tak???

Maka hari selasa mengikut appointment yang telah di set, aku pon pegi la berjumpa my specialist kat Damansara Specialist Hospital....

Dan hasilnya adalah.....
Hasil 1st ultrasound... sangat comel kecik jer lagi....
 Syukur alhamdulillah... Semoga Allah menambahkan lagi rezeki kami sekeluarga.

Kalo ikut tarikh hasil ultrasound tue now aku dah about 9 weeks pregnant anak ke 4 kami and EDD insyaAllah on 23 January 2014.

Semoga Allah permudahkan segala urusan aku sepanjang mengandung kali ni sehingga lah bersalin.

En hubby plak????
Muka ceria jerr... nie sebok nak tengok camner muka die biler pakai spec aku...
Maka, bermula pada hari itu, ubat-ubat ini telah menjadi sahabat setiaku setiap hari.
Gaviscon, folic acid & trandate
Folic acid tue biasa la supplement untuk ibu-ibu mengandung, gaviscon plak disebabkan aku having bad heartburn dan trandate tue plak disebabkan aku having high-blood pressure semasa mengandung & bende nie berlaku since aku mengandungkan Hannah lagi.

Maka terjawab la segala persoalan yang terbuku berkaitan tahap kesihatan aku yang kurang stabil lately...

Disebabkan tekanan darah aku yang agak tinggi base on check-up selasa aritue doktor bagi aku 2 hari medical leaves.

Dan semalam bangun pagi terus rase tak larat macam demam and aku buat keputusan for the kids dok rumah jer ponteng sekolah dengan aku.

Baru aku masuk dapur tak sampai 5 minit, inilah hasil creative bakal big sister, Hannah....
Tue blom lagi kisah die yang muntah-muntah sampai 2 kali semalam...adoiii..aku yang pregnant, Hannah plak yang muntah-muntah...sian princess mommy....



Tuesday, 18 June 2013

Heartburn

Salam korang..buat masa nie aku masih m.c lagi & now suffering heartburn yang sangat teruk....

Will update about it once aku dah start stabil ek....

Take care semua....

Gaviscon come to mommy....

Sunday, 16 June 2013

Happy Father's Day...

Salam hari minggu korang...

Hari nie rupanya Father's Day ek...

No wonder everyone wish father's day kat FB...

So dikesempatan ini aku pon nak wish Happy Father's Day to my late father yang dah 17 years kembali ke rahmatullah... Al-Fatihah buat abah.... bulan nie genap la 17 tahun abah meninggalkan kami semua...

Tak dilupakan juga kepada En Hubby for being such a great father to the Hafiizans....my brothers, BIL, FIL & all fathers out there....


Friday, 14 June 2013

Be Alert!!!

Salam Jumaat semua...

Perghhhh....minggu nie aku terasa amat la cepat masa berlalu...esok hujung minggu kembali.

Well aku nak share sket kejadian yang berlaku sewaktu aku on the way ke office pagi tadi.

Kejadian nie berlaku di Highway Sg Besi menghala ke Pusat Bandar berhampiran susur ke Cheras.

Ada sebuah MyVi silver bernombor plat WWB XX56 yang dipandu oleh seorang wanita berbangsa melayu sedang memandu dihadapan kereta aku.

Time tue keadaan jalan agak jam la gak..tapi depan MyVi tue kosong jer...bagi aku die adalah salah seorang pemandu yang menyumbang kepada kesesakan lalu lintas di waktu pagi sebab memandu dalam keadaan yang amat perlahan walaupun tiada kereta lain dihadapan die...

Dari kejauhan aku dah sound En Hubby, "aper hal MyVi tue asyik terbreak-break jer sedangkan depan die kosong jer kottt..." tak lama lepas aku cakap camtue terus secara tiba-tiba MyVi tue emergency break sampai kereta di terhenti dan die meneruskan perjalanan seperti biasa tanpa melihat persekitaran beliau aper yang berlaku.

En Hubby yang dok kat belakang die time tue pon hon that MyVi sekuat mungkin kerana tindakan beliau tersebut telah menyebabkan sebuah motosikal yang berada di belakang MyVi tersebut terbabas sehingga melanggar divider gara-gara nak mengelakkan MyVi yang sesuka hati emergency break tue.

En Hubby yang berada dalam keadaan geram terus over-take that MyVi dan tunjuk arah belakang beliau dengan harapan die pandang la ke belakang tengok hasil tindakan beliau. Yerlaa...sian giler orang motor tue samapi jatuh terlanggar divider gara-gara mengelak MyVi tue..

Then minah dalam MyVi tue selamber jer jalan tanpa perasaan or menoleh ke belakang!!!!

Arghhh...aku plak yang stress dengan minah yang sangat tidak alert dan self-fish tue!!!!!

Kalo korang ade kenal mane-mane kawan perempuan yang pakai kereta MyVi berwarna silver dan bernombor plat lebih kurang macam aku cakapkan tadi...sila la sampaikan pada beliau agar lebih berhati-hati ketika memandu.

Actually aku syak yang perempuan tue mungkin bz with her smart phone...

Well, aku memang tak pakai smart phone tapi aku perhatikan zaman sekarang dengan wujudnya smart phone nie sgt tidak sesuai digunakan ketika memandu... yer laa..sket-sket nak ber wassup laa...sket-sket nak check fb la...tgh driving tue!!!

Tolong la wahai rakan sekalian, utamakan keselamatan dijalan raya.... jangan fikirkan keselamatan anda sahaja...ingat juga keselamatan orang lain gak....

Tuesday, 11 June 2013

Berita Gembira Hari Ini...

Salam korang...

Sorry sangat blog aku agak terabai akhir-akhir nie...

Aku memang teramat la sibuk dengan tugasan di pejabat until pihak editor journal RISM mintak aku edit sket article aku tue pon blom ade kesempatan lagi sampaikan diorg bagi reminder lagi tue...

Adusss....masalah kesihatan aku yang melanda aku di malam hari disamping tugasan harian kat rumh nie nak kene settlekan waktu malam. Then siang hari plak mmg packed dengan tugasan pejabat....masyaAllah camner la aku nak handle nie ek????

Dalam pada itu, balik keje tadi ambik surat dari mailbox, then ade la surat cinta dari pihak RISM....adoiii...hatiku berdebar la plak....

Since letih baru sampai aku letak tepi jer dulu surat tue and terus uruskan pakaian sekolah kids siang tadi...

After dah selamatkan tidokan Cik Hannah kite kejap tadi terus teringat surat aku tue....

Terus bukak dannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.... alhamdulillah mulai sekarang pangkal nama aku dah bertambah 1 title....

Semuanya berkat doa mak, En Hubby, family members & all my friends... Banyak gak dugaan yang perlu aku lalui sebelum mendapat gelaran tue. Tapi biar la die menjadi sejarah hidup aku.


Tapiiiiii...tarikh graduation tue plak jatuh pada tarikh which aku sepatutnyer bercuti-cuti Malaysia di Terengganu bersama in-law aku....

Argghhhhh....jadi stress balik!!! Dilemma samada nak teruskan percutian aku tue or burn jer hotel yang telah pon dibooked dan dibayar lama dulu lagi....

Errrmmmmm....kene bincang lebih detail dengan En Hubby but tonight sebab kepala aku dah pusing giler nie...

Oklaaa...before kepala aku nie lagi sakit, baik aku tido dulu....

Good night & sweet dreams semua.... 

Monday, 10 June 2013

Ring Worm

Salam korang...

Monday blues kembali menjelma hari nie...
Mungkin juga dipengaruhi oleh kesesakan lalu lintas pagi tadi kot..
Yelaaa..dah syiok jalan kurang jam for 2 weeks...
And today start balik traffic jam untuk sampai ke tempat kerja....

Actually mood berblog masih ke laut lagi ni gara-gara tahap kesihatan yang agak kureng...
Punca penyakit rasenyer dah di diagnose, tapi rasenyer takpelaaa...biar aku simpan dulu crite penyakit aku nie...

Nie nak crite sket pasal anak-anak bulus aku yang sama agak kurang sehat...
Kalo tengok dari segi mental diorg so far rasenyer alhamdulillah sehat jer...
Tapi dari segi fizikal agak kureng sket...



Ingat tak aku pernah crite pasal tompok botak kat belakang Beemer dulu kat sini ?

Sebenarnya in the same time En Hubby dah spotted Yaya also having skin problem dekat area pipi menghala ke telinga...

Maka 2 minggu lepas kami pon bawak la si Yaya & Beemer pegi jumpe vet kami kt Sungai Buloh and the vet diagnose budak 2 ekor tue kene fungal affection or lebih specific nya dikenali sebagai ring worm.


Kalo tengok tahap keterukan sebenarnya Yaya punyer even worse than Beemer. And the doctor cakap mungkin Yaya dah carry bende alah tue dari die kecik lagi cume baru sekarang nak merebak...


So 2 minggu sudah the doktor bagi Beemer ubat makan n Yaya ubat sapu....

Maka semalam kami bawak semula budak 2 ekor tue untuk follow-up. Tapi dimata kasar kami nampak Beemer dah much better. Cuma Yaya nampak getting worse a bit.

So semalam doktor tue tukar plak ubat. Beemer ubat sapu dan Yaya ubat makan....


Marah btol Yaya biler doktor tolong nak bersihkan bulu-bulu die yang tertanggal disebabkan fungus tue....

Sebenarnyer doktor kate both of them blom sampai tahap kronik lagi...baru macam nak start laaa...so langkah awal untuk control daripada merebak perlu diambil memandangkan ring worm nie pon bley berjangkit kepada manusia.

Unfortunately aku lupe plak nak snap picture budak 2 ekor tue...

Nanti balik aku snap and updatekan gambar terbaru diorg 2 ekor tue ek...

Kalo korang nak bace lebih lanjut pasal ring worm tue boleh la refer kat salah satu website kat sini & sini or mane-mane website yang berkenaan.

Thursday, 6 June 2013

Diam Tak Kata Apa-apa...

Salam korang....

Otak tengah buntu tak tau nak masukkan entry aper untuk harini...

Bendenyer ade tapi ntah takde mood plak arini...

Sebenarnyer aku dah almost 2 weeks kurang sehat pon.

Asyik terjaga tengah malam pastu demam...biler subuh sehat balik...

End up badan jadi agak lesu sebab asyik terjaga tengah malam...

Blom gi check doktor lagi...tapi En Hubby dah bising tue soh aku gie check-up...

Memang la takyah bayar sebab covered...tapi dah dasar pemalas nak jumpe doktorkan...ade jer la alasannyer....

Okla korang...doakan kesihatan aku ek....

Wednesday, 5 June 2013

Jiom Pegi Jalan-Jalan Jakarta....

Salam korang...

Memula arini aku nak start dengan ucapan Happy Belated Birthday buat abang aku... which is birthday die semalam... Semoga panjang umur dan murah rezeki...

Bersempena hari lahir beliau yang ke 35 semalam juga merupakan detik permulaan kehidupan baru abang aku kat bumi Banten, Jakarta Indonesia.

Alhamdulillah beliau telah dinaikkan pangkat dan semalam telah selamat menjejakkan kaki di tanah jawa tanpa isteri dan anak-anak... Sian SIL & the kids, but insyaAllah if ade rezeki mereka akan turut menyusul...Tunggu abang settle down kat sane dulu rasenyer....

Actually aku pon tak berapa pasti di mana lokasi Banten nie until aku bukak wikipedia....ekekekekeke...

So lepas nie bertambahlah lagi 1 port untuk aku & family pergi berjalan... Jakarta here we go!!!

Taaapiiiiiii....sebenarnyer Banten nie takde la exactly kat Jakarta pon... Banten nie terletak di hujung sekali Kepulauan Jawa Barat 120km daripada Bandar Jakarta. Kiranya dah menghala ke Kepulauan Sumatera gak laaa....

Menurut Mr Wiki nie, penduduk Banten terdiri daripada Bantenese (47%), Sundanese (23%), Javanese (12%), Betawi (10%), Chinese (1%) which Islam (96.6%), Protestant (1.2%), Catholic (1%), Buddhism (0.7%) dan Hindu (0.4%)

So rasenyer dari segi nak cari makanan halal kat sane insyaAllah tak jadi masalah la kot....

Bagi sape yang nak tau lebih detail berkaitan Banten nie boleh la tengok kat Mr Wiki nie yer....

Kat sini aku sharekan beberapa keping gambar-gambar menarik Banten yang aku copy dari En Google....

Umang Island


Masjed Raya Cilegon

Port of Banten

Tanjung Anom
So kepada En Hubby, pasni aper lagi...jiom jengok mane-mane promotion flight ticket ke Jakarta plak... InsyaAllah if ade rezeki aku akan sampai gak ke sane nanti....