Wednesday, 31 July 2013

20 & 21 Ramadhan...

Salam korang..

Diam tak diam dah masuk hari ke 22 Ramadhan dah kite kan!!!

Camner persediaan menyambut Aidilfitri masing-masing???

Seriously cakap aku & En Hubby sebenarnya belum buat any serious preparation untuk menyambut hari raya tahun nie...

Malam tadi baru aku start kumpulkan semula pakaian-pakaian the Hafiizans yang aku dah belikan dari awal dulu termasuklah pakaian-pakaian yang MIL & SIL belikan juga...

MIL & SIL aku memang menjadi kesukaan diorang belikan pakaian untuk the Hafiizans. Aku dengan En Hubby plak memang tersenyum lebar jer laaaa... Untung aku kan!!! Alhamdulillah...tue namanya rezeki Allah berikan.

Tahun nie the Hafiizans tema pakaian raya diorang agak berlainan sket since MIL ade belikan pakaian daripada China untuk diorang haritue..meaning raya diorang akan berkonsep berhari raya di China....

Then mak pon aritue ade belikan pakaian batik jawa untuk the Hafiizans waktu die pergi melawat abang aku kat Banten, Jakarta. So ade antara hari di hari raya tue nanti the Hafiizans akan mengayakan plak pakaian batik jawa....

So internationalkan anak-anak aku!!!

Tue blom lagi baju Hackett yang SIL order khas dari U.K!!! perrgghhh...tahun nie the Hafiizans memang beraya sakan dengan tema satu dunia....

Namun begitu ada resam tidak dilupakan... baju kurung untuk Little Princess Hannah aku dah belikan siap-siap. Sekarang nie tinggal lagi nak carikan baju melayu saja untuk En Hubby, Hamzah & Hadie.

InsyaAllah kalo ade rezeki tengah hari nanti aku nak keluar mencari kejap.

Harapnye aku larat la memandangkan harini kesihatan aku agak kureng...

Rasenyer bp aku naik tinggi kot time sahur tadi sebab hidung aku tetibe berdarah dan aku termuntah lepas subuh tadi... biasanya tue tanda-tanda bp aku tengah tinggi tue...

Sebenarnya ubat hbp aku dan makan siap-siap waktu sahur tadi. Tapi bukannyer darah tue bley turun serta merta kan!!!

Pakaian raya aku plak, alhamdulillah telah selamat aku collect dari toilor aku semalam... Actually aku nie memang jenis menempah baju kurung setahun sekali jer sebagai baju raya langsung terus akan menjadi baju aku pegi keje... Ekekekekekeke...

En Hubby plak so far dah ade sehelai t-shirt Hackett yang SIL belikan untuk die. Sayang adik pada abang die yang sorang tue....

Then MIL plak ade belikan baju dari China gak untuk En Hubby yang akan dipakai time raya... Actually baju untuk aku pon ade gak MIL belikan...tapi aku akan pakai baju tue biler ke tempat yang sejuk jer la kot memandang baju tue more to overcoat.

Kuih raya seperti tahun-tahun terdahulu memang semuanya adalah hasil tunjuk-tunjuk jer... 

Tahun nie kami menjalankan aktiviti berjimat cermat dimana kuih raya yang ditempah semuanya 1 bekas sahaja dan total jenis kuih raya dalam 5 jenis sahaja yang ditempah. Kalo ade extra tue meaning rezeki orang bagi...alhamdulillah syukurrrr....

Orait....cukup serious ker persediaan raya aku tue?????? Bagi aku belum cukup serious selagi kerja-kerja overhaul rumah belum dimulakan...

InsyaAllah weekend nie persediaan akan menjadi lebih serious...

Crite plak pasal 20 Ramadhan aritue, kami balik kerja terus jer pergi Setia City Mall... 

Pusing punyer pusing end up kami berbuka di KFC jer... Sahur plak kami makan chicken wrap... camner nak buat chicken wrap tue korang bley refer pada entry aku yang kat sini.


Then semalam on 21 Ramadhan En Hubby ajak berbuka dengan kawan-kawan program BAKTI die dekat Hadramwat Palace Restaurant...

Hamzah dengar jer berbuka kat kedai arab die memang excited laa...

Kepada sesiapa yang nak tau pasal restaurant nie boleh la check kat website die di sini.


Sorry sangat disebab kekalutan aku sendiri semalam memang aku lupa nak keluarkan camera dan ambik gambar-gambar sepanjang kat sana...

Aper pon aku boleh katekan not bad gak restaurant nie....

Cuma mungkin aku terlalu penat semalam so selera makan aku tersangat merudum.

Tak banyak pon food yang mampu aku telan semalam.

Untuk sahur pagi nie aku just goreng nugget for the Hafiizans (Hannah pon bangun join sahur) then aku panaskan semula stok tauhu anora yang aku memang simpan dalam fridge kat rumah.

Since grilled chicken strip semalam ade balance lagi untuk cukup 1 wrap so aku buatkan chicken wrap untuk En Hubby.

So far aku berasa sangat beruntung sebab Hamzah & Hadie masih lagi dapat mengekalkan puasa Ramadhan diorang tanpa tinggal walau sehari.

Semoga Allah permudahkan lagi urusan kami sekeluarga. Aminnn....

Monday, 29 July 2013

Baked Carbonara

Jiom aku share sket resepi baked carbonara yang aku masak last saturday.

Actually aku agak mengelat gak time masak nie sebab aku pakai ready made sauce from Leggo's.

Aper pon jiom kite tengok cara penyediaannya yang mudah dan cepat!!!

Baked Carbonara

Bahan-bahannya :


1 botol Leggo's Carbonara pasta sauce
1/2 bungkus shell pasta (or macaroni pon boleh)
Brisket beef strips
Straw mushroom
Parmesan cheese
Cheddar cheese
Olive oil


Cara membuatnya :

Rebus shell pasta sehingga lembut
Tumiskan beef strips dan straw mushroom dengan sedikit olive oil
Masukkan carbonara sauce dan shell pasta
Gaul rata semua bahan tadi.
Di dalam mangkuk casserole or tray masukkan separuh daripada pasta tadi dan taburkan parmesan cheese dan cheddar cheese.
Kemudian lapiskan lagi dengan baki pasta yang tinggal dan taburkan lagi parmesan cheese dan cheddae cheese di atas pasta tersebut.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 degree celcuis selama 40minit.
Siap untuk dihidang...



 

17, 18 & 19 Ramadhan...

Salam korang...

Haaaa....aku lambakkan 3 hari punyer entry kali nie.

Semuanya gara-gara badan yang lemau sepanjang weekend.

We start with 17 Ramadhan bersamaan dengan hari Nuzul Quran.

Since kami sekeluarga kerja dan sekolah di Kuala Lumpur, maka Jumaat lepas kami sekeluarga tidak bercuti...

Balik kerja ingat nak berbuka puasa kat rumah jer... Tiba-tiba on the way balik rumah mak plak call ajak berbuka di rumah die.

Terus En Hubby kate ok...Sebelum sampai rumah mak kami singgah dulu pasar ramadhan Setia Alam.

Hajat dihati nak cari murtabak jer...al-maklumlah puasa kali ni aku tak rase lagi walau sepotong murtabak....

Rase macam tak lengkap ramadhan aku kalo tak berbuka dengan murtabak walau sekali pon jadilah...

Maka jumaat lepas kami beli murtabak, honey chicken wing, putu piring, balls (Hamzah & Hadie punyer), tau foo fah (Hamzah punyer) and char kuew teow (Hadie punyer).

Ikutkan mak memang tak bagi beli any food from pasar ramadhan sebab takut tak habis dan membazir. Tapi since mak buyung nie teringin nak makan murtabak maka En Hubby turutkan gak laaa...

Sampai rumah mak rupenyer mak dah sediakan nasi lemak (favorite Hamzah), lauk-lauk sampingan dan mee goreng (yang terlebih masin...muahahahahaha).

After berbuka terus pack makanan sket untuk sahur dan kami balik rumah...

So sahur subuh tue Hamzah & Hadie makan mac & cheese (again???? dah tue fav diorang), while aku dengan En Hubby makan nasi lemak, sambal udang, daging goreng dan tauhu goreng which yang aku tapau dari rumah mak....

18 Ramadhan buat pertama kalinya aku berkesempatan untuk masak sendiri juada iftar kami...

Aku masak baked carbonara dan puding sagu... Air plak aku sediakan sirap selasih jer since Hamzah suke sangat minum sirap selasih.
Baked carbonara


Santapan iftar


Hamzah loves it so much...

Puding sagu


Lepas berbuka terus kami bersiap untuk pergi ke majlis tahlil arwah Iskandar di Taman Melawati.

Biler dah jumpe geng-geng Masdutch tue banyak la plak topic nak diborakkan. So kami sambung borak plak kat kedai mamak sampai pukul 1.15a.m.

Perghhhh...sampai rumah dekat pukl 2a.m tue...Disebabkan takot terlajak tak bangun sahur maka aku pon menahan mata dari tertido dengan melayan cerita Skyfall.

Pukul 4a.m terus turun dapur panaskan semula pasta dan kejutkan En Hubby, Hamzah & Hadie untuk bersahur.

Since hari ahad, lepas subuh terus aku bergolek tido....

Pukul 12.30 En Hubby dah bunyikan siren suruh semua orang mandi dan bersiap...

Rupenyer die nak bawak the Hafiizans pegi tengok movie!!!
Hannah berangan main the game

Hadie pon same...

Hamzah trying his luck while Hadie & Hannah bagi moral support

While waiting for the movie...
Maka kami pon pergi la ke Setia City Mall untuk menonton cerita Turbo.

Movie nie dah lama Hamzah & Hadie nantikan... Everyweek tanye daddy die dah keluar ke blom...

Well boleh dikatekan cerita TUrbo tue memang 100% sesuai dengan kanak-kanak.

Sampaikan at 1 stage aku boleh terlelap...uhuhuhuhuhuh...

Habis tengok movie En Hubby decided to berbuka di rumah MIL plak...

So on the way to rumah MIL aku singgah pasar ramadhan TTDI kejap tapau popiah basah yang dipesan nenek, apam beras kegemaran aku dan the Hafiizans dan kuih cuping telinga yang menjadi kegemaran En Hubby.

Masuk jer pintu rumah MIL semerbak bau masakan dari dapur...

Wahhhh... MIL masak asam pedas ikan dan ikan bakar petai la semalam!!!!

Turn nenek untuk rest plak nampaknyer kali nie...

Dah dekat waktu berbuka plak, En Hubby keluar pegi belikan KCF for the Hafiizans since dah janji dari awal lagi...

Siap makan semua terus bergerak untuk balik ke rumah.

On the way balik tetibe Hamzah request nak sahur nasi goreng cina... Alamakkk.... nasi putih tak masak lagi kat rumah.

Satu kerja plak aku nak masak dulu nasi then baru boleh goreng the nasi. 

Mata aku memang dah tak larat buka time tue. Maka En Hubby singgah Damansara Uptown untuk tapau nasi goreng cina, char kuew teow dan tang hoon goreng dari gerai Tony (favorite gerai kami die Damansara Uptown dari zaman student dulu).

Sahur hari nie memang sah-sah la kami semua makan makanan yang dah ditapau disiap dari uptown... Senang keje makcik...

Ikutkan pagi nie mata aku berat betol nak bangun pagi...tapi mengenangkan Hamzah & Hadie yang berpuasa and hari ni Isnin dikuatiri jalan akan jam giler... Aku paksa gak diri bangun...

Tapi sepanjang perjalanan hantar the Hafiizans ke sekolah masing-masing sampai la ke office aku memang aku membuta jer la sepanjang jalan....

Nasib En Hubby tetap gagah drive the car...ekekekekkeekekeke... 

Friday, 26 July 2013

15th & 16th Ramadhan....

Salam korang....

Sebelum aku memulakan cerita pasal Ramadhan 15th dan 16th kami, aku memohon jasa baik reader untuk menyedekahkan Al-Fatihah kepada salah seorang rakan kami semasa di bumi Netherlands dulu... Allahyarham Iskandar Kassim yang telah pergi buat selamanya semalam.... Al-Fatihah....

Actually pemergian arwah sangat memberi kesan pada diri aku bila mengenangkan isteri arwah, Rozie yang sekarang ini masih lagi dalam pantang anak no. 3 mereka. Lebih menambahkan sedih dihati bila melihat Aiman, 6 dan Aishah Sophea, 3 duduk disebelah jenazah abbi mereka di masjid semalam....

Hati aku bertambah-tambah sayu apabila di tanah perkuburan, Aiman memeluk umminya dan cakap yang dia rindukan abbi... Ya Allah, besar sungguh dugaan yang ditanggung oleh sahabatku Rozie Ahmad...

Aku juga mohon reader semua untuk mendoakan  semoga Allah memberikan kekuatan kepada Rozie untuk meneruskan hidup bersama-sama putera & puteri-puteri beliau dan semoga Allah menempatkan Allahyarham Iskandar bersama-sama orang yang beriman dah beramal soleh.

Sesungguhnya Engkau yang Maha Mengetahui dengan setiap kejadian yang berlaku ini.

............................................................................................................

Orait berbalik pasal 15th Ramadhan, En Hubby telah ajak aku & the Hafiizans to join his office's iftar at Sahara Aosis Restaurant, Jalan Ampang.

Not bad juga juadah berbuka di sana and the price rasenyer not too bad... RM55 dewasa dan RM26 kanak-kanak.

Hamzah berulang kali tambah nasi mandy with roasted lamb... Rasenyer 4 kali kot die berulang tambah makan...

Rata-rata food yang dihidangkan memang tasty. Antaranya ade musaka, chicken mandy, lentil soup, humus, tabboleh, falafel, fish fillet, kebab, baklava ...etc...

Nie some of the picture sepanjang kami berbuka di sana...
Meja berbuka kami

Hamzah boring tunggu maghrib

Barisan buffet

Hannah Hafiizan...

Yummy food!!!

My 1st plate...roasted lamb, chicken mandy & rice mandy

Semua dah ready untuk berbuka puasa

Doa dulu sebelum makan...


En Hubby tersenyum manisssss

Hadie loves the mint tea

Hamzah with his 4th plate of mandi rice & roasted lamb

Muka budak kekenyangan....

Smile....
 Untuk bersahur aku tak makan aper pon sebab perut masih kenyang berbuka. So aku minum air jer.

Hamzah & Hadie aku masakkan mac & cheese again.... En Hubby plak aku panaskan laksa johor yang aku beli dari office.

16th Ramadhan plak mood memang dah ke laut la sebab hati masih sedih. Dalam keadaan badan penat, nenek call ajak berbuka puasa di rumah MIL.

Alhamdulillah rezeki kami semalam berbuka di rumah MIL.

Nenek rupenyer masakkan nasi sambal goreng!!!

Sape yang biasa breakfast makanan Singapore kenal la kot nasi sambal goreng nie...

Nenek siap bungkuskan sorang satu dengan daun pisang. 

Basically dalam setiap bungkusan tue ade nasi, sambal goreng, daging rendang, acar timun, serunding, bergedel dan terung garam asam.

Perghhh...memang sedap laaa...sampai aku tak larat nak habiskan sebungkus nasi tue since banyak nenek letak dalam setiap bungkusan.

Nasib En Hubby memberi bantuan....

Sahur pagi tadi plak memang aku panaskan jer wutever makanan yang left-over dalam fridge.

Mata masih bengkak sebab nanges semalam and badan plak sakit-sakit macam nak demam....

Aper pon bak kate En Hubby, relax and take it easy... Hidup perlu diteruskan...

Wednesday, 24 July 2013

14th Ramadhan & Nasi Goreng Serunding...

Salam semua...

Alhamdulillah Ramadhan kita telah sampai separuh jalan... Tinggal lagi 15 hari jer lagi untuk ditempuhi...

Semalam buat kesekiaan kalinya kami sekeluarga berbuka di rumah MIL.

Aper salahnyekan memeriahkan suasana berbuka bersama keluarga tersayang right!!!

In the same time gak sebenarnya En Hubby tertinggal his mobile phone kat rumah MIL kelmarin.

So automatic menjadi peluang buat kami sekeluarga berbuka bersama-sama.

Pagi semalam member office kumpul order nasi briyani. So aku pon tumpang sekaki order 2 briyani ayam dan 1 briyani kambing...

Since dah berbuka di rumah MIL aku bawak la turun sekali briyani tue untuk dinikmati bersama-sama.

While nenek kat rumah plak masak mi goreng dan kuih ketayap/dadar berintikan durian... Cume aku terlepas peluang nak makan kuih ketayap semalam gara-gara the Hafiizans buat huru-hara masa berbuka...

Ermmm...takpe la bukan rezeki aku untuk duduk lama-lama mengadap hidangan. Menguruskan anak-anak tue lebih penting.

Then balik jer rumah terus ajak the Hafiizans lepak tengok cartoon dulu dalam bilik aku. Tue pon after Hamzah manage to siapkan his homework awal...

Sahur pagi tadi plak seriously aku blur tak tau nak sediakan aper untuk En Hubby.

Hamzah & Hadie mudah jer, aku gorengkan nugget confirm diorang makan...

Bukak fridge nampak left-over nasi putih.

Terus teringat nak buat nasi goreng... tapi badan plak ade penyakit M nak potong bawang and dis-frost the perencah... 

Untuk memudahkan diri aku sendiri maka tercipta la nasi goreng serunding...

Rezeki sahur pagi tadi...
Memang sangat mudah disediakan and taste oklaa..not bad!!! 

Kalo nampak En Hubby makan sampai tambah 2 kali tue meaning sedap la kot... (suke hati jer aku assume, ntah-ntah terpakse makan sebab nak jage hati isteri tersayang...muahahahahaha)

Aper pon nasi goreng serunding tue obviously la rase serundingkan, cuma aku rase char die sket dan aku ade pecahkan telur sekali...so a bit different la rase die....

Jiom aku kongsikan resepi nasi goreng serunding aku... Tersangat la mudah sebab tak perlu nak potong-potong bawang..semua main campak jer...


Nasi Goreng Serunding
Nasi goreng serunding...

Bahan-bahan :

Nasi putih
Serunding daging/ayam
Telur
Minyak
Kicap cair atau garam

Cara membuatnya :

Panaskan sedikit minyak
Gorengkan telur secara hancur dan masukkan serunding dan nasi putih sebelum telur masak sepenuhnya
Gaul rata. Apabila semua bahan telah sebati dan telur masak, perasakan dengan kicap cair ataupun garam.
Gaul rata sekali lagi dan siap untuk dimakan....

*kalo ade mix vegi pon boleh ditambahkan waktu goreng telur tue...at least ade gak la sayurkan...macam aku pagi tadi memang kosong camtue jer... 

Tuesday, 23 July 2013

12th & 13th Ramadhan....

Salam korang...

Pejam celik harini dah 14 Ramadhan dah kan...

Almost 1/2 way lagi Ramadhan kite....

Semalam dan kelmarin kami sekeluarga berbuka di rumah MIL...

Untungkan aku...kejap berbuka rumah MIL, kejap berbuka rumah mak aku...

Itulah untungnyer biler rumah mak & MIL tak jauh dari rumah aku sendiri...

Ekekekekekeke...Hari raya pon En Hubby dah cakap, tak payah nak pening-pening fikir nak balik mane dulu sebab nak balik dua-dua dalam tempoh sehari pon boleh...

Since rumah kami sekarang in between perjalanan ke rumah mak dan MIL, so tahun nie En Hubby kate kite tidur kat rumah sendiri jer time hari raya...

Berbalik pada kisah berbuka kami, hari Ahad tue sebenarnyer last minute, memang tak plan pon nak berbuka kat mane-mane. Tapi since dah sampai area rumah MIL tue terus decided untuk berbuka kat sane jer...

The Hafiizans memang happy la sebab dapat jumpe uncle & aunty diorang...

Last minute pon banyak gak food yang tersedia... Memang kekenyangan la aku sampai sahur pon masih terasa perut kenyang...

MIL beli lauk pauk dari kedai nasi padang dan siap belikan kebab tue... pergghhh... sedapppp...

Semalam pulak waktu aku hantarkan stok chocodate ke rumah MIL, nenek kate die tengah rebus lontong...

Since MIL & nenek adalah orang Singapore, so lontong yang nenek buat nie memang special kerana daun pisang tue die akan gulung dan di masukkan beras.

Bile die rebus, elok jer lontong tue berbentuk silinder dan keliling bewarna hijau hasil daun pisang tersebut.
Gambar ihsan En Google
Wahhhh...memang favorite aku tue!!! Call En Hubby terus die kate ok!!!

Orang lain makan lontong 5 potong, aku makan sampai 6 potong...memang stok kenyang sampai sahur...

Then SIL order gak Dominos Pizza, so happy la Hamzah & Hadie berbuka pizza.

Hannah pulak like usual, orang belum berbuka die dah makan dulu, then orang dah habis makan berbuka die tak habis-habis lagi makan.

Semalam sampai perut die bulat keras sebab non-stop makan.

Up to the stage kami terpakse sorokkan food daripada die...

Adoiii...jangan buat hal Hannah oiii..karang gemuk macam mommy susah nak kurus yanggg...

So far Hamzah & Hadie alhamdulillah masih mengekalkan prestasi berpuasa mereka...

Sahur untuk dua hari ni memang kitorang makan wutever makanan yang left-over dalam fridge jer... Cuma Hamzah & Hadie jer aku gorengkan nugget & buatkan mac& cheese....

Dan untuk tempoh dua hari gak aku sahur bertemankan budu... perghhh... menambah selera aku tue...

Okla korang... Dikesempatan ini aku ingin memohon jasa baik semua reader untuk mendoakan semoga sahabat kami Iskandar Kassim yang sedang bertarung die ICU HUKM agar kuat dalam melawan penyakit beliau dan semoga Allah memberi syifa' Nya agar beliau dapat kembali sihat.... 

Buat isteri Iskandar, Rozie tabahkan hatimu dan jangan putus asa untuk membisikkan kata-kata semangat kepada Iskandar agar kuat melawan penyakit.

Semoga doa kita semua dimakbulkan Allah bersempena bulan Ramadhan ini.... Aminnn Ya Allah...

Monday, 22 July 2013

14 Weeks Preganant...

Salam korang...

Alhamdulillah minggu nie dah masuk 14 minggu kandungan aku...

Actually last week aku dah pegi 2nd check-up dan alhamdulillah semuanya ok.

Tapi since ini adalah kali pertama aku mengandung pada usia 30+, so doktor tanye aku nak buat down-syndrome test tak???

Pergghhh....time doktor tanye tue jer terus hati aku tak keruan...sebab die tanye aku after die scan the baby.

So aku & En Hubby tanye kenapa doktor??? anything wrong with the ultra-sound's result???

Then barulah docktor tue terangkan....

Pada kandungan pada usia 13weeks adalah tempoh yang sesuai untuk test down-syndrome.

Kalo ikut hasil ultra-sound, thickness kulit leher dengan tulang leher baby aku skarang adalah 1.37mm, which sepatutnya normal laaa...

Tapi jika thickness kulit leher dengan tulang leher melebihi 2.5mm mungkin berkemungkinan besar chances of down-syndrome ade.

Tapi tue pon belum 100% disahkan kerana ujian darah dan ujian air ketuban perlu dilakukan.

Tapi itu semua adalah procedure by choice...tidak wajib.

After dah bincang dengan En Hubby we are decided to taknak buat the test.

Kami tawakal jer pada Allah semoga baby berada dalam keadaan sihat dan cukup sifat.
Hi little baby....

Doktor bagitau aku pon itu adalah procedure sahaja dan memberi pilihan kepada kami.

Ermmm... kalo ikutkan website babycenter, by 14 weeks baby dah start tumbuh bulu kening dan rambut... Wow!!!

Okla...kalo korang nak bace lebih lanjut tentang perkembangan baby pada usia 14 minggu dalam kandungan, korang boleh la bukak di sini.

So far aku masih berpuasa macam biasa walaupun agak lemah sedikit kalo nak bandingkan badan time tak pregnant...

Tapi insyaAllah aku akan cuba berpuasa penuh tahun nie.

Semoga Allah permudahkan urusan aku sekeluarga.... Aminn Ya Allah...

Sunday, 21 July 2013

10th & 11th Ramadhan...

Salam korang...

Wahhhh..harini dah 12th Ramadhan...Syukur kerana masih diberi peluang berpuasa lagi...

Semalam aku ade skeet penyakit M mau update kisah 10th Ramadhan kami.

Semuanya gara-gara syiok layan IPTV yang baru di install semalam...

So sekarang bill astro aku dah bergabung dengan bill maxis fibre optic aku...

So far rasenye not bad...

1st of all aku dapat jimat RM32 dari total bill (total bil IPTV RM248nett, kalo dulu astro beyond superpack1 = rm125+6%tax, maxis fiber optic 10mbps = rm148+6%tax) ... 2nd aku dapat about lagi 10 extra IPTV channel ... 3rd insyaAllah tiada masalah 'service currently not available' biler hari hujan!!!!... 4th aku dapat download some selected rancangan for free & dapat tengok beberapa selected astro on demand movie for free.

Lain-lain keistimewaannye lagi tapi aku tak terasa sangat sebab sebelum nie pon aku dah ade time pakai just astro beyond superpack 1 with PVR & 10mbps for maxis fibre optic...

Wahhh....tak pepasal aku macam mempromote plak astro IPTV nie kan...

Actually takde la promote, cuma sekadar perkongsian maklumat...

Okla..10th Ramadhan aritue kami berbuka di rumah MIL. Kali nie nenek masak roti kirai (tak pernah jemu makan...) and MIL beli nasi arab yang sedap!!!

Aku plak bawak tauhu anora yang aku order dari office jer...

Actually dah jadi rutin tahunan aku untuk orderkan tauhu anora for kawan-kawan office setiap bulan Ramadhan.

Sampai tokey tauhu anora tue pon dah kenal aku...

Pada sape yang tak tahu lagi ape itu tauhu anora boleh la check kat facebook diorang di sini.

Basically tauhu yang disumbat dengan kentang dan mix vegi dn digoreng celup tepung dan makan bersama sos khas yang disediakan.

Actually tahun 2010 dulu sepupu En Hubby yang perkenalkan tauhu anora nie kat aku...

Since malas nak pegi cari tauhu tue kat pasar ramadhan which is aku dengar kene Q panjang setiap tahun untuk mendapatkan tauhu nie terus dapat idea call tokey die then tanye bley tak buatkan delivery ke office jer...

Actually nak mintak delivery min order kene 100 biji ke atas...So dengan slamber aku email satu office tanye sape nak lagi...

Nasib dapat sambutan hangat... So bermula dari tahun 2010 telah menjadi rutin aku setiap minggu di bulan Ramadhan kumpul order tauhu anora dari kawan-kawan office.

Cume tahun 2011 jer officemate aku terputus bekalan sebab aku cutie bersalinkan Hannah time tue....

Aku sebenarnyer terlupa nak snap gambar tauhu tue..tapi aku ade surf from google rupa tauhu tue sebelum di potong and pinjam gambar officemate aku rupe tauhu tue setelah dipotong untuk tatapan korang...

Sahur plak adoiii...ntah camner aku boleh tak dengar bunyi alarm telefon pagi tue... Nasib la memang rutin setiap hari mak buat wake-up call kat aku...

Cuma biasanya by pukul 4 aku dah bangun and mak biasanya akan call pukul 5 just to reconfirm aku dah bangun and prepared for sahur...

Tapi sahur semalam mak tergerak hati call aku pukul 4.45...nasib bunyi phone mak call aku sedar..

Terus melompat aku turun katil. Nasib nenek ade bekalkan roti kirai, then dalam fridge ade left-over mac & cheese and aku ade reserve 2 ketul tauhu anora untuk bersahur.

So sahur pagi semalam aku makan seketul tauhu anora, Hamzah & Hadie makan mac&cheese dan En Hubby makan tauhu anora & roti kirai.... 

Selesai sahur & subuh, terus masing-masing masuk bilik sambung tido...perghhh...seminggu sekali jer pon nak rase tido puas-puaskan... ekekekekeke

Berbuka semalam 11th Ramadhan plak aku berbuka kat rumah mak.

Awal-awal lagi mak aku dah pesan nak roti canai dari kedai mamak depan rumah aku tue...

Memang best roti canai dari mamak tue especially kari ikan dan kuah dhal die.

Since kakak aku pon datang semalam, aku mintak En Hubby tapaukan 15 keping roti canai untuk dibawa ke rumah mak...

Bagi mengurangkan huru-hara yang akan dibuat oleh the Hafiizans, pukul 6.30petagn baru aku keluar rumah pegi ke rumah mak semalam...

Sampai jer tengok meja makan perghhhh...penuh lauk-pauk yang mak dah siap masak...

Since die masak sorang-sorang jer, dari pagi die dah slowly start masak....

Ada kari daging, kerabu perut, ayam goreng dengan kunyit hidup, ayam halia, sambal petai...aper lagi ek...dah banyak sangat lauk sampai aku pon tak ingat...

Yang pasti aku biler dah nampak kari daging tue surely aku akan makan bersama budu!!!

Before balim tue mak ade tapaukan nasi, kari daging & kerabu perut untuk sahur kitorang.

Tapi sampai rumah, Hamzah request nak makan nasi goreng...

So sebelum tido semalam, aku gorengkan siap-siap nasi with sosej & mushroom...

Sahur tadi bukan main Hamzah & En Hubby makan bertambah....

Hadie plak since tido lewat buat perangai melalak pagi-pagi buta taknak sahur...

Pakse punyer pakse end up die bersahur makan 3 keping biskut with secawan air ribena...

Oklaaa..better than nothing kan....

Aper plan untuk harini aku blom ade lagi... Yang pasti aku kene keluar cari kasut sekolah Hamzah yang dah hancur tue....

Then nak pegi ambik stok chocodate... 

Okla korang, Little Princess Hannah tue harini buat perangai taknak pakai baju...

So since after mandi tadi until now die masih berdiapers jer without baju...

Penat aku, En Hubby & Hamzah pujuk die pakai baju... tapi non of us berjaya....

Satu rumah atas bawah dah dibawab bajunya..tapi pakainyer idakkk...

Adoiii...aper ke hal nye anak dara sorang nie....

Nak try pujuk die for the last time before nak take her for afternoon nap....

Selamat berpuasa semua....

Friday, 19 July 2013

9th Ramadhan

Salam korang...

Harini lambat sket aku update crite pasal kisah 9th Ramadhan kami semalam...

Office aku harini menganjurkan ceramah agama dan menjemput Bro Lim Jooi Soon, Penasihat JAKIM Ampang untuk memberi talk about ketulenan Al-Quran...

Memang best la Bro Lim nie kupas satu persatu isu dan persoalan pasal bagaimana nak buktikan ketulenan Al-Quran.

Kalo korang nak dengar Bro Lim nie bagi talk boleh la tengok kat youtube...memang best cara die kupas isu-isu berkaitan Islam dengan fakta yang sangat kukuh.

Habis ceramah Bro Lim tadi, aku terus ambik En Hubby untuk pergi melawat sahabat kami Iskandar Kassim yang masih lagi terlantar di ICU HUKM.

"Ya Allah, sempena Ramadhan yang mulia ini Engkau berikanlah syifa' Mu kepada Iskandar agar die kembali sihat seperti sediakala semula... Dan semoga Engkau memberi kekuatan kepada Rozie untuk menempuhi dugaan ini bersama anak-anak beliau...Aminnn Ya Allah..."

Orait...semalam aku berbuka di rumah MIL aku. Ikut plan asal sebenarnyer semalam nak hantar kereta pegi service.

Tapi disebabkan beberapa masalah teknikal, terpaksa tangguh dulu service kereta semalam.

But since dah sampai rumah MIL kitorang proceed jer la berbuka kat sane.

Lagi pon nenek masak bihun soto!!! Yummy!!!

Hamzah & Hadie alhamdulillah masih kekal berpuasa.

Habis meeting kat AGC semalam aku terus tapau makanan die Marriott Cafe yang terletak di tingkat 11 AGC.

Not bad actually the price kat sane. Semalam aku tapau nasi ayam 2 (jadi makanan sahur aku & En Hubby tadi), kuew teow goreng (En Hubby & SIL kate sedap!!!) & mee goreng mamak (En Hubby kate not bad gak..tapi kuew teow goreng die much better).

Actually cafe tue open for public too...cuma nak masuk sane kene go through their security dulu laaa...

Untuk Ramadhan plak buffet diorang hanya RM20 sahaja...murah kan!!!!

Sahur tadi Hamzah & Hadie makan mac & cheese. Tapi diorang makan dengan mata pejam!!!

Arghhh...aku yang stress dengan budak 2 orang nie.

Malam dah pesan suruh tido awal tapi degil btol takmo dengar cakap..

End up pagi sahur dah start liat nak bangun..but since aku tak sampai hati nak biarkan diorang berpuasa tanpa sahur, aku paksa gak diorang makan & minum waktu sahur tadi.

At least ade gak la alas perut sket before start puasa harinikan...

Okla korang, hari aku beli tauhu anora untuk berbuka...

Aper itu tauhu anora???? esok insyaAllah aku crite ok!!!

So selamat berpuasa semua....