Harini aku nak sharekan 1 resepi yang diajar oleh nenek mertua ku...
Asam pedas tetel yang menjadi kegemaran En Hubby...
Bahan-bahan untuk masakan nie sebenarnyer aku tak reti nak sebut berapa banyak...
Biasanya main agak-agak jer...
Asam Pedas Tetel
Bahan-bahan :
Daging lembu bahagian tetel (urat)
Bawang merah
Bawang putih
Cili boh
Sedikit rempah kari daging
Kerisik
Air asam jawa
Garam
Gula
Daun limau purut
Cara membuatnya :
- Rebus tetel sehingga empuk.
- Tumiskan bawang merah, bawang putih yang telah diblend bersama cili boh sehingga garing.
- Masukkan sedikit rempah kari daging.
- Apabila telah naik bau masukkan air asam jawa dan tetel yang sudah direbus bersama air rebusannya sekali
- Apabila mendidih, masukkan kerisik dan daun limau purut.
- Perasakan dengan garam dan gula..
X pernah makan daging tetel. Should make a start
ReplyDeletehttp://iamtifa.blogspot.com/
Daging tetel nie memang sedap, kenyal2 gitu. tapi kene rebus lama laa..
DeleteThen biasa la kat part tetel tue ade la lemak2 sket..tue yg makin sedap tue...ekekekekekekeke...