Bukak fridge korek harta karun maka aku decided nak masak Fish Noodle Soup yang makan kat Restoran Madam Kwan laaa...
Jiom kite semak aper bahan yang diperlukan (sorry, amount bahan ikut agak-agak jer):
Ikan (aku guna ikan jenahak)
Ikan bilis
Mee laksa penang
*Sayur asin
*Halia
*Tomato
*Daun bawang
*Bawang putih
Evaporated milk
Kicap cair
Minyak bijan
Tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
Garam secuup rasa
Rendam Mee laksa penang sehingga lembut, rebus dan toskan.
Potong bahan-bahan bertanda *
Ikan jenahak tadi isinya di potong kiub dan rebus lebihan tulang ikan jenahak tadi untuk dijadikan stok.
Bawang putih di cincang dan di goreng sehingga garing dan disimpan didalam mangkuk.
Isi ikan tadi pula digaul dengan kicap cair, sedikit minyak bijan dan sedikit tepung jagung. Dibiarkan sebentar dan digoreng garing.
Untuk supnya pula kite gunakan stok ikan hasil dari rebusan tulang ikan tadi, dimasukkan halia dan ikan bilis yang telah ditumbuk halus.
Dibiarkan sehingga menggelegak dan kemudian di masukkan sayur asin, daun bawang dan tomato.
Apabila soup mendidih letakkan garam secukup rasa, tutup api dan tuangkan evaporated milk.
Kemudian boleh la dihidangkan mee laksa tersebut bersama-sama soup tadi, bawang putih goreng dan isi ikan goreng.
Yummy!!!
No comments:
Post a Comment