Monday, 23 June 2014

Tips Mengurangkan Rambut Gugur dan Kembali Sihat

Salam korang...

Lama dah aku tak sharekan any tips right...

Just nak share dengan korang masalah yang aku alami baru-baru nie.

Like usual lepas bersalin masalah rambut gugur nie agak biasa right.

So aku since dah 4 kali bersalin mulanya malas nak ambik pusing sgt sebab tahap keguguran rambut masih dalam kawalan lagi... meaning takde la sampai botak kepala aku. Cuma rambut semakin menipis sedikit la.

Until 1 day aku pergi gunting rambut di sebuah salon di Tesco Setia Alam. Waaa...amoi tue punyer la bising2 kate rambut aku dah nipis sgt la macam2...

Maka die recommended anti-hair fall set from Loreal. Kononnyer it is the best product. Less chemical and sangat mujarab la...
 
Aku dengan hati yang berkobar2 melayang Rm150 beli set tue which is selama nie aku pakai syampoo head & shoulder mint tue jerrr...

Since the 1st time pakai rambut aku gugur sangat banyak...sampai segumpal rambut gugur time bersyampoo...

Aku sedapkan hati cakap pada diri sendiri takper...ni maybe kesan sampingan untuk sementara.

Tapi biler everyday rambut aku segumpal gugur setiap kali bersyampoo atau tidak... Bayangkan sampai katil, lantai rumah penuh dengan rambut aku merata-rata...up to the stage, within 2 week kepala aku naik botak....

Seriously botak as in sampai nampak kulit kepala!!!!

Terus aku stop pakai product tue dan kembali ke syampoo asal aku.
 
Unfortunately masalah keguguran rambut aku tetap tak stop juga.

Finally satu malam aku terjage dan hati sedih mengenangkan rambut aku tue, maka aku ambik minyak habbatussauda yang mak pernah bagi aku 6 tahun dulu waktu die balik haji dan lumurkan di atas kepala aku.


Seriously mmg tak berapa selesa memandangkan minyak tue agak likat. Tapi aku nekad jer la since orang kate minyak habbatussauda nie banyak khasiatnya.

Alhamdulillah sekali jer pakai rambut aku stop gugur and now anak2 rambut baru telah start tumbuh semula.

Fuhhh...lega siket hati aku. Tapi since aku nie memang pemalas rasenyer 2 kali jer kot aku pakai minyak tue atas kepala nie.

Since rambut dah tak gugur lagi, aku pon malas pakai dah and so far alhamdulillah aku nampak banyak anak2 rambut kembali tumbuh semula.

So to those yang mengalami masalah rambut gugur yang serious rasenyer boleh la try lumurkan minyak habatussauda sebelum tido, then bangun pagi tue syampoo la kepala kalo tak seharian ber grease kepala tue sure tak selesa.

Selain daripada aku lumurkan di kepala aku, minyak habbatussauda juga aku gunakan untuk sapu di dada anak2 bila mereka batuk.

So far alhamdulillah agak mujarab...

Rasenyer sekarang nie agak mudah untuk mendapatkan minyak nie di kedai-kedai arab atau kedai-kedai jamu dalam bentuk minyak didalam botol ataupun softgel untuk dimakan sebagai suppliment.

Aku memang amalkan makan softgel habbatussauda dalam usaha mengekalkan production susu aku dan control my hi-blood pressure....
 
Selamat mencuba!!!!

*segala gambar nie aku copy daripada Mr Google Image jer tau..sekadar untuk menunjukkan bagaimana rupa minyak habbatussauda nie.

3 comments:

  1. Salam Ezan,
    saya baru bercadang nak ke saloon yg sama kat tesco setia alam tu. sebelum ni saya amek set loreal pro tapi alhamdulillah ok sket la..cuma stop treatment sebab skali treatment termasuk produk dalam 280, treatment saje rm100, seminggu sekali treatment, mane larat kan. now rambut kembali gugur...plannya nak ke sana hari ni, alih2 terbaca pula blog ni, cance la. nak cuba minyak habatussauda juga lah..mane tau kan... tq for ur info ye..
    -suzie-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Suzie,
      Pasal treatment tue rasenyer lain orang mungkin lain resultnyer...
      Mungkin kulit kepala aku kurang sesuai dengan product tersebut.
      Tapi aper pon aku rase back to natural treatment gak the best!
      No chemical then takde la cost sampai hundreds of ringgitkan...
      Selamat mencuba!!!

      Delete