Monday, 1 April 2013

Mommy Rindu Yaya

Picture Yaya waktu 5 months young
Today genap seminggu Yaya kami tinggalkan boarding.

Miss her so much and insyaAllah esok En. Hubby & aku akan pick Yaya balik rumah.

Actually Yaya is our blue British Shorthair (BSH) kitten yang kami beli 4 bulan yang lalu.

Now Yaya is already 7 months young. 

Dekat Malaysia tak berapa ramai sangat yang ada membela baka British Shorthair ni jika dibandingkan dengan Persian Cat.

Bulu BSH nie pendek tetapi tebal. So bila pegang Yaya memang bulu die sangat gebu macam carpet.

Ramai yang 1st time tengok Yaya akan cakap Yaya nie macam teddy bear...

Mata BSH nie besar dan bulat. Warna anak mata BSH pula bergantung mengikut warna bulunya.

Antara warna BSH yang ada adalah blue (macam Yaya), cinnamon, white, black, cream, tabby and bi-colour (campuran 2 warna-warna tadi).

Kalo dari segi fizikal plak, BSH berkepala bulat, badan berotot dan besar, kaki die agak pendek dan bulat which make it look more comel!!

Ekor BSH panjang dengan hujung tumpul.
Yaya sangat aktif dan suka bermain especially dengan bulu ayam

Biasanya jangka hayat untuk BSH nie adalah 14-20 tahun dan purata berat dalam 5-10kg bergantung kepada jantina.

Obviously la kan yang jantan akan lebih besar berbanding betina.

Antara penyebab En. Hubby decided untuk memilih baka BSH sebagai our pet kerana BSH nie adalah baka kucing yang sangat jinak dan selamat dengan persekitaran anak-anak kami.

BSH nie sangat mudah menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling dan paling penting BSH nie tak kuat menggaru. So selamat sket furniture di dalam rumah.

BSH nie memang sejenis indoor cat. So tak perlu risau la jika BSH hanya terkurung di dalam rumah jer.

BSH nie tak macam persian suka menggeleser. Biasanya BSH nie akan duduk bermain sendiri tapi tak jauh dari kite... So sekali sekala boleh la tangkap die kejap untuk diusap.

Pendiam adalah sifat semulajadi BSH. Hanya bersuara bila dah terlalu lapar. So takde la korang rase bingit dengan suara kucing mengiau kan....

Macam teddy bear kan!!
 



Kalo korang sedar, banyak movie Hollywood menggunakan BSH sebagai casting cat diorang. 

And paling selalu jadi kucing kepada wizard. Then kucing dalam Alice in Wonderland pon adalah dari baka BSH.

Buat masa nie kami belum neuter kan lagi Yaya.

Rasenyer nak bagi chance die beranak sekali, then baru di neuterkan. 

So kalo korang ade male Blue BSH or kenal sesape yang memilikinya tolong bagitau kat aku ek...

Tapi aku kene tunggu Yaya at least umur 10 months old kalo nak kawenkan die pon.

Then Yaya nie pon belum ade any certification lagi sebab ibu Yaya local breed yang takde certificate. Just ayah Yaya jer ade certificate. 

So aku kene neuterkan die dulu kalo nak buatkan certificate untuk Yaya.

Tue pon kalo aku rase nak masukkan Yaya to any pedigree cat show.

Otherwise tak kisah pon pasal certificate tue.

Well gambar-gambar nie semua aku ambik waktu Yaya 5 months young. Now she is much bigger than the picture and makin comel sebab mata die dah makin copper in colour.

Rasenyer kalo korang nak tau more about BSH boleh la google jer or semak dalam En Wikipeadia.

10 comments:

  1. Salam admin beli BSH katne ye? Teringin jugak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amyra,
      Saya memang lama mencari BSH nie.
      Ntah camner owner Petzone BSH die baru beranak.
      Terus i book sekor.
      Tapi my BSH takde cert.
      Aper kate 20 & 21 April nie u datang Hotel Sri Petaling for Malaysia 2013 Finale Cat Show. Time tue memang ramai breeder datang...
      Mane tau ade rezeki u...

      Delete
  2. Oh yeke TQ tp I rasa tak nal yg ada cert bagai tak mampu hihi, Petzone tu kat mana ye? Agak2 ada lg tak? Teringin sangat la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petzone ade 2 cawangan.
      Petzone Damansara Uptown dijaga oleh Lawrance (Husband)
      Petzone Kota Damansara dijaga oleh Num (wife)
      So far adik beradik Yaya sold-out (cuma sekor jer Num jage sebab yang tue tak berapa sihat)
      Memang susah nak cari BSH pure breed nie.
      Kami dulu pon berbulan gak mencari...
      Nasib terjumpa Lawrance & Num time tue...
      Kalo saye dapat tau sesape ade jual BSH saye inform Amyra ok!!!

      Delete
  3. Terima kasih byk2 those infos really helpful! Untungla u da dpt BSH dala cute gila!! Haha xsbrnyeeee nak ada jugak. Eh btw kalau ada no pet zone tu forward yaw

    ReplyDelete
    Replies
    1. anyway u can visit facebook petzone
      http://www.facebook.com/Petzoneonline?ref=ts&fref=ts
      kat situ ade the phone no...
      We are so happy to have Yaya at home...
      Especially biler tengok Yaya main dengan Hannah.
      Human baby bergurau dengan kitten...ekekekekeke

      Delete
  4. Da tengok and already got their no tq admin :) Tula tak sbr jgk ni nak ada 1! jeles tgk admin ada hehe tq once again

    ReplyDelete
  5. Hai!! Boleh tahu tak range harga untuk BSH kitten ni..survey2 ada yang mencecah 4K.

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Boleh saya tahu price range dia dari berapa ye? tengah survey nak jadikan kesayangan di rumah..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, normal price for bsh kalo yg cert about rm4-5k...kalo yg takde cert u still can get about rm2.5k.
      my friend ade 2 ekor bsh to let go..tp age dah 2y.o and cert with TICA.
      the price about rm5k..
      kalo interested let me know ok...

      Delete