Thursday, 25 September 2014

Resepi Bubur Gentel

Salam,

Lama tak share resepikan...

Arini tetibe sempat plak menggentel tepung pulut and buat bubur...
Actually bubur ni ade nama die yang sebetulnya...
Tapi makcik lupo plakkkk...
So panggil bubur gentel jer la ek...
Yang penting sedap ditekak!!!!
Sorry lagi sekali sebab buat kali ni memang takde spesific sukatan...
Semua pakai agak-agak jer....



Bahan-bahan :

Tepung pulut
Air
Perisa pandan
Gula melaka
Gula pasir
1 tin jagung cream
Biji sagu (kali ni stok biji sagu plak takde)
Santan
Garam secukup rasa

Cara membuatnya :

1. Bancuh tepung pulut dengan air sehingga tidak melekat.
2. Masukkan sedikit perisa pandan dan diuli sebati.
3. Gentel adunan tepung tadi dan dimasukkan ke dalam air yang mendidih
4. Apabila sudah timbul, angkat dan masukkan kedalam bekas berisi air sejuk
5. Masukkan santan, gula melaka, jagung cream dan biji sagu kedalam bekas yang berisi tepung yang telah siap dimasak tadi.
6. Hidupkan api dan masak sehingga biji sagu menjadi jernih sepenuhnya.
7. Tambahkan garam dan gula pasir sesedap rasa.
8. Kemudian boleh la dihidang....


Senangkan.... Selamat mencuba!!!

 

No comments:

Post a Comment